eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szinte mindenki meghalt, csak öten tudtak kiugrani a lángoló Ikarusból

Szinte mindenki meghalt, csak öten tudtak kiugrani a lángoló Ikarusból

A kazah hatóságok 52 halottat említenek abban a tragédiában, amely egy autóúton kiégett buszban történt. A hivatalos bejelentés szerint csütörtök délelőtt a Smikent-Szamara útvonalon gyulladt ki egy Ikarus busz – a járműből csak öt ember tudott kiugrani.

A tragédia Kazahsztán Aktjubini járásában történt, az oroszországi Szamarába vezető úton.

A kazah katasztrófavédelem közleménye szerint csütörtök délelőtt, Kalibaj falu közelében, mozgás közben gyulladt ki az emeletes Ikarus busz. A járműben 55 utas és két sofőr tartózkodott. 52 ember a helyszínen meghalt – mondta a kazah katasztrófavédelem főnöke, Ruszlan Imankulov. A buszból 5 embernek sikerült kimásznia.

#ақтөбеоблысы #икарус #өрт #52қаза (видеоны дальнобойщик жіберді)

Асқар Ақтілеу (@askar_aktileu) által megosztott bejegyzés,

A halottak között üzbég állampolgárok voltak, az összes áldozat állampolgárságát még nem ismerjük – mondta az illetékes. Később a hatóság már azt állította, hogy mindannyian üzbégek voltak.

A túlélők között van a két kazah állampolgárságú sofőr. Egy kazah hírportál szerint rövidzárlat keletkezhetett a „túlterhelt” buszban és ez okozhatta a tüzet. A kazah belügyminisztérium bizottságot állított fel a tragédia kivizsgálására.

A közösségi médiában képek és videók jelentek meg a leállósávban kiégett járműről, aminek csak a karosszériája maradt meg.

#ақтөбеоблысы #автобусөрті #52қаза

Асқар Ақтілеу (@askar_aktileu) által megosztott bejegyzés,

A newsru.com hírportál megemlíti, hogy tavaly júniusban ugyanezen az úton felborult egy kétemeletes Mercedes busz. A járműben szintén többségében üzbég állampolgárok utaztak Oroszországba. A balesetben kilenc ember meghalt.

Decemberben pedig a kazah rendőrség megmentett több tucat, üzbég vendégmunkásként említett embert, akiknek az autóbusza szintén ezen az útvonalon robbant le mínusz 23 fokos fagyban.

Tudósítók megjegyzik, hogy a rubel meggyengülése ellenére nagyszámú üzbég migráns dolgozik Oroszországban, annak ellenére, hogy a néhai Iszlam Karimov elnök már évek óta próbálta hazacsábítani őket. Az ok az, hogy otthon még szűkösebbek a munkalehetőségek.

A hazai munkanélküliség ellenére a tavaly meghalt Karimov azonban sajátos módon épp azokat a honfitársait nevezte „lustának”, akik külföldön keresnek munkát. Az üzbég hatóságok önkéntes csoportokat hoztak létre, amelyek a migránsok családjait zaklatták, begyűjtötték a dolgozók telefonszámait, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk – állította a moszkvai Carnegie központ, amely szerint az üzbég vezetés „abszurd módon látta a valóságot” és nem foglalkozott az elvándorlás gazdasági okaival. Azóta az új vezetés megállapodásokat kötött az oroszokkal a migráció korlátozásáról. Az üzbég vendégmunkások azonban még mindig jelentős bevételt biztosítanak az államnak. Csak Oroszországban közel kétmillióan dolgoznak és az évek során több milliárd dollárnyi pénzt utaltak haza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×