Szinte mindenki meghalt, csak öten tudtak kiugrani a lángoló Ikarusból

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. január 18. 12:08
A kazah hatóságok 52 halottat említenek abban a tragédiában, amely egy autóúton kiégett buszban történt. A hivatalos bejelentés szerint csütörtök délelőtt a Smikent-Szamara útvonalon gyulladt ki egy Ikarus busz – a járműből csak öt ember tudott kiugrani.

A tragédia Kazahsztán Aktjubini járásában történt, az oroszországi Szamarába vezető úton.

A kazah katasztrófavédelem közleménye szerint csütörtök délelőtt, Kalibaj falu közelében, mozgás közben gyulladt ki az emeletes Ikarus busz. A járműben 55 utas és két sofőr tartózkodott. 52 ember a helyszínen meghalt – mondta a kazah katasztrófavédelem főnöke, Ruszlan Imankulov. A buszból 5 embernek sikerült kimásznia.

#ақтөбеоблысы #икарус #өрт #52қаза (видеоны дальнобойщик жіберді)

Асқар Ақтілеу (@askar_aktileu) által megosztott bejegyzés,

A halottak között üzbég állampolgárok voltak, az összes áldozat állampolgárságát még nem ismerjük – mondta az illetékes. Később a hatóság már azt állította, hogy mindannyian üzbégek voltak.

A túlélők között van a két kazah állampolgárságú sofőr. Egy kazah hírportál szerint rövidzárlat keletkezhetett a „túlterhelt” buszban és ez okozhatta a tüzet. A kazah belügyminisztérium bizottságot állított fel a tragédia kivizsgálására.

A közösségi médiában képek és videók jelentek meg a leállósávban kiégett járműről, aminek csak a karosszériája maradt meg.

#ақтөбеоблысы #автобусөрті #52қаза

Асқар Ақтілеу (@askar_aktileu) által megosztott bejegyzés,

A newsru.com hírportál megemlíti, hogy tavaly júniusban ugyanezen az úton felborult egy kétemeletes Mercedes busz. A járműben szintén többségében üzbég állampolgárok utaztak Oroszországba. A balesetben kilenc ember meghalt.

Decemberben pedig a kazah rendőrség megmentett több tucat, üzbég vendégmunkásként említett embert, akiknek az autóbusza szintén ezen az útvonalon robbant le mínusz 23 fokos fagyban.

Tudósítók megjegyzik, hogy a rubel meggyengülése ellenére nagyszámú üzbég migráns dolgozik Oroszországban, annak ellenére, hogy a néhai Iszlam Karimov elnök már évek óta próbálta hazacsábítani őket. Az ok az, hogy otthon még szűkösebbek a munkalehetőségek.

A hazai munkanélküliség ellenére a tavaly meghalt Karimov azonban sajátos módon épp azokat a honfitársait nevezte „lustának”, akik külföldön keresnek munkát. Az üzbég hatóságok önkéntes csoportokat hoztak létre, amelyek a migránsok családjait zaklatták, begyűjtötték a dolgozók telefonszámait, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk – állította a moszkvai Carnegie központ, amely szerint az üzbég vezetés „abszurd módon látta a valóságot” és nem foglalkozott az elvándorlás gazdasági okaival. Azóta az új vezetés megállapodásokat kötött az oroszokkal a migráció korlátozásáról. Az üzbég vendégmunkások azonban még mindig jelentős bevételt biztosítanak az államnak. Csak Oroszországban közel kétmillióan dolgoznak és az évek során több milliárd dollárnyi pénzt utaltak haza.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Több mint 50 embert halt meg az Ikarusban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást