eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Két választás Csehországban

Két választás Csehországban

Miután szerdán este megszakították, jövő keddre halasztották az Andrej Babiš kormányáról való bizalmi szavazást Csehországban, ahol pénteken és szombaton államfőválasztást is tartanak. A felmérések Miloš Zeman győzelmét jelzik előre az első körben, de senki sem tartja biztosnak, hogy végül ő marad az elnök.

A cseh képviselőház szerdai ülését azért hívták össze, hogy szavazzanak Andrej Babiš miniszterelnök kormányának programnyilatkozatáról, s egyben döntsenek arról, hogy bizalmat kap-e a kormány vagy sem.

Andrej Babiš a képviselőházba az októberi választások során bejutott pártok egyikével sem tudott koalíciós megállapodást kötni, ezért kisebbségi kormányt alakított. A Babiš vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához.

A további nyolc parlamenti párt előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.

Miloš Zeman köztársasági elnök viszont kiáll Babiš mellet. Az államfő szerdán fel is szólalt a képviselők előtt, és kijelentette, hogy amennyiben az új kormány nem kap bizalmat az alsóházban, a második körben is Andrej Babišt bízza meg a kormányalakítási tárgyalásokkal, de miniszterelnöknek csak azután nevezi ki, ha többségi támogatást szerez a képviselőházban.

A bizalmi szavazásra szerdán végül nem került sor, mert a késő estig tartó ülést megszakították, és a szavazást jövő keddre halasztották. Mindezt azért, mert a napirend szerint csütörtökön az interpellációk vannak terítéken, pénteken pedig kezdődik a két napos államfőválasztás.

A köztársasági elnöki posztért kilencen versengenek,

köztük a jelenlegi elnök, Miloš Zeman. A cseh közvélekedés szerint a megmérettetés két csoportra oszlott: az elsőben van egymaga Zeman, a másikban a többi nyolc jelölt. Egyértelmű esélyese viszont nincs a voksolásnak, így valószínű, hogy az új köztársasági elnököt csak a két hét múlva megrendezendő második fordulóban választják meg.

A közvéleménykutató-intézetek hétfőn hozhatták nyilvánosságra utoljára a várható eredményeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az első fordulóban Zeman lesz a befutó, a második körben pedig Jiří Drahoš, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke lehet a kihívója. A felmérések szerint a második körbe bejuthat még Michal Horáček vállalkozó, dalszövegíró, Marek Hilser orvos és Pavel Fischer diplomata is.

Csehországban a szavazóhelyiségek pénteken délután két órakor nyitnak, a szavazás pedig szombaton 14 órakor zárul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×