eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tízmilliárd forintot dobnak be a V4-ek

Tízmilliárd forintot dobnak be a V4-ek

Jean-Claude Junkerrel, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel találkoznak csütörtökön a Visegrádi Négyek kormányfői. A találkozó központi témája a Líbiának a migrációs válsággal összefüggésben nyújtandó segítség lesz.

Brüsszelbe utaznak csütörtökön a Visegrádi Négyek miniszterelnökei, hogy még a kétnapos európai uniós csúcstalálkozó előtt egyeztetni tudjanak Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni olasz kormányfővel. 

Ivan Korčok szlovák külügyi államtitkár elmondta, hogy a találkozót a Visegrádi Négyek kezdeményezték. A tervezett egyeztetés célja, hogy bemutassanak és elfogadjanak egy olyan közös, a migránsválság megfékezését elősegítő projektet, amelyben a V4-es országok megegyeznek a projekt létrehozásához szükséges anyagi hozzájárulásról. A visegrádi elképzelés alapját a Líbiával való együttműködés jelenti, Olaszország bevonásával. Korčok szerint a legfontosabb, hogy

továbbra is azoknak az országoknak a problémáira összpontosítsanak, ahonnan a legnagyobb az elvándorlás.

 Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása és Kadhafi meggyilkolása után káoszba süllyedt, rivális fegyveres szervezetek és terroristák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni, s emiatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszélyei. A legtöbb Líbiába érkező menekült Fekete-Afrikából igyekszik eljutni Európába. 

A szlovák külügyi államtitkár elmondta, hatékony szolidaritást valójában a Visegrádi Négyek közös fellépése jelent, a brüsszeli egyeztetésen pedig szeretnék világossá tenni, hogy a visegrádi országok képesek összesen 35 millió euróval hozzájárulni ahhoz, hogy létrejöjjön a líbiai határvédelem az illegális migráció megállítása érdekében. Brüsszelben azt is megvitatják, hogy a szóban forgó összeg miként osztódik majd szét Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország között. 

A csütörtöki találkozón – ahogy az uniós csúcstalálkozón is – részt vesz az új cseh miniszterelnök, Andrej Babiš, és az új lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is. Szlovákiát Robert Fico, Magyarországot pedig Orbán Viktor képviseli majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×