eur:
395.1
usd:
371.72
bux:
66231.87
2024. április 16. kedd Csongor
Trump adótervei feszültséget keltenek az Európai Unióban

Trump adótervei feszültséget keltenek az Európai Unióban

Uniós vezetők és – meglepő módon a brit pénzügyminiszter is – bírálták Donald Trump amerikai elnök adóterveit. Szerintük ugyanis azok megsértik a nemzetközi kereskedelmi szabályokat.

Levelet kapott a Fehér Ház az Európai Unió öt legnagyobb gazdaságát adó ország pénzügyminisztereitől.

Az illetékesek arra figyelmeztetik a Trump-kormányzatot, hogy az elnök „Amerika mindenek előtt” szlogenjére épülő

adóreformja hátrányosan megkülönbözteti a külföldi cégeket, és feszültséget kelt a szövetségesek között.

Szokatlan módon a nyilatkozathoz csatlakozott az EU-ból távozó és éppenséggel Amerikához közelíteni próbáló Nagy-Britannia is. Igaz, Philip Hammond pénzügyminisztert hazájában túlzott Brüsszel-barátsággal vádolják, de úgy tűnik a Trump-terv Londonnak is árt.

A levelet mellette a német, spanyol, olasz és francia pénzügyminiszter írta alá, a címzett pedig amerikai kollégájuk, Steven Mnuchin.

Az üzenetben figyelmeztetik az amerikai minisztert: Washington ne indítson kereskedelmi vitát, azzal az ürüggyel, hogy az adóelkerülés ellen lép fel. A levélírók attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban az előírásoknak megfelelően működő európai cégeket is célba vehetnek.

A levélből másolatot kapott Trump elnök gazdasági tanácsadója és az adótörvényről tárgyaló kongresszusi és szenátusi bizottságok elnökei is. Az amerikai törvényhozás két háza külön-külön fogadta el az adócsökkentési javaslatot és most épp a szövegek összehangolása folyik, ami után Trump elnök aláírja a törvényt.

Amerikai illetékesek tudomásul vették, de nem kommentálták az európaiak levelét.

Az európai fővárosokban az keltett dühöt, hogy a törvény egyes rendelkezései eltérő módon kezelnék az amerikai és a külföldi cégeket, ami szerintük törvénysértő. Például: 20 százalékos „jövedéki adót” vetnének ki, ha egy amerikai cég külföldi leányvállalatától vesz valamit. Ha ugyanezt egy amerikai leányvállalattal teszi, az nem von maga után ilyen adókötelezettséget.

„Mindez sérti a Világkereskedelmi Szervezet nemzetközi szabályait” – jegyzik meg a levélírók.

Az EU-tagállamoknak az sem tetszik, hogy az amerikai exportőrök kevesebb adót fizetnének a kézzel nem fogható tulajdonból, például a márkanévből eredő haszon után. Ezt „illegális exporttámogatásnak” tartják.

Amerikai adóügyi szakértők egy csoportja igazat ad az európaiaknak és azt mondja, hogy a lépések sértenék a WTO-szabályokat.

Egy francia illetékes azt mondta: a levél nyomán kénytelenek figyelembe venni a fenntartásaikat, mivel más, „informális jelzések nem vezettek eredményre”.

Az EU-országok már Barack Obama elnöksége idején is vitába keveredtek Washingtonnal. Obamának például nem tetszett, hogy megtámadták az amerikai technológiai cégek és az alacsony adókulcsot kivető EU-államok adómegállapodásait. Az Apple esetében Brüsszel például arra kötelezte a céget, hogy 13 milliárd euró adót fizessen vissza Írországnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×