Nehéz feladat vár az új ellenzéki pártelnökre

Infostart
2017. december 12. 20:27
Markáns jobboldali irányváltást ígér az ellenzéki Republikánus Párt frissen megválasztott, kifejezetten fiatal elnöke Franciaországban. Laurent Wauquiez programjában szerepel az is, hogy a bevándorlást „a szükséges minimumra” kell csökkenteni.

Papírforma szerint alakult a francia jobboldali republikánusoknál vasárnap tartott elnökválasztás: a voksoláson részt vett mintegy 80 ezer párttag közel 75 százaléka a legesélyesebb jelöltnek tartott, 42 éves Laurent Wauquiez-re szavazott, így második fordulót sem kellett tartani. Az eredmény azt jelzi, hogy a párttagság jelentős része az új pártelnökhöz hasonlóan úgy gondolja: 

egy jobboldali pártnak jobboldalinak kell lennie.

Bár ez a kijelentés furcsán hangzik, a helyzet mégis az, hogy a francia jobboldal az elmúlt évtizedekben erősen balra tolódott, és mondanivalóját az utóbbi időkben már alig lehetett megkülönböztetni a baloldalétól. Ezt a folyamatot itteni elemzők a centrum felé való tömörülésnek nevezték el, a baloldal ugyanis a maga részéről egyfajta jobbratolódást hajtott végre, elsősorban gazdasági téren.

Az ideológiai összemosódást Emmanuel Macron államfővé választása tovább bonyolította, ő ugyanis deklaráltan túl akart lépni a korábbi bal-jobb megosztottságon. Az elnökválasztás óta eltelt néhány hónap azonban világossá tette, hogy nem lehet semleges térben politizálni,

léteznek ugyanis olyan alapértékek, amelyekhez a választók ragaszkodnak.

Ezt ismerte fel Laurent Wauquiez, aki egyebek mellett a nemzeti identitás, a kultúra és a hagyományok fontosságát, a középosztály megerősítését, illetve a bevándorlás korlátozásának a szükségességét hangsúlyozza. A politikus egyik fő célja az, hogy megszólítsa azokat a választókat, itteni megfogalmazások szerint a társadalom perifériájára szorult, a globalizáció veszteseinek számító népi rétegeket, akik eddig a szélsőjobboldali Nemzeti Frontra szavaztak.

Ebből a szempontból Wauquiez valójában Nicolas Sarkozy politikáját igyekszik folytatni, nem véletlen, hogy a volt államfő őt támogatta az elmúlt hetekben lezajlott kampány alatt.

A republikánusok baloldali szárnyához tartozók ugyanakkor komoly gyanakvással figyelik ezeket a törekvéseket, részben a Nemzeti Fronttal való kokettálással gyanúsítják az új elnököt, részben nehezményezik, hogy az Európai Unió működésén is változtatna, mivel nem igazán híve a európai föderációt erőltető elképzeléseknek.

Az máris bizonyosra vehető, hogy a következő hetekben-hónapokban a párt profilja le fog tisztulni. A választási eredmények bejelentését követően a republikánusok egyik nagyágyúja, az észak-franciaországi Hauts-de-France régió elnöki tisztét betöltő Xavier Bertrand például máris közölte, hogy kilép a pártból, mert mint fogalmazott, immár nem érzi magát otthon benne.

Az új pártelnök munkája nem lesz könnyű, hiszen mint elemzők fogalmaznak, a republikánusokat csaknem teljes egészében újra fel kell építenie a következő választásokig, arról nem is beszélve, hogy a leendő pártprogramnak hitelesnek kell tűnnie főleg az egyszerű emberek számára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nehéz feladat vár az új ellenzéki pártelnökre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást