eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla
Kütyütilalom és egyenruha a francia iskolákban

Kütyütilalom és egyenruha a francia iskolákban

Egymást érik a francia oktatási miniszter bejelentései az utóbbi hetekben: napi tollbamondást akar bevezetni az elemi iskolákban, a jövő tanévtől megtiltja a mobiltelefon használatát a középiskolákban, miközben engedélyezné az egyenruha viselését. Mindez jelzi, hogy nemcsak az oktatás színvonalával, hanem a fegyelemmel is komoly bajok vannak a francia oktatási rendszerben.

Évek óta téma franciaországi értelmiségi körökben, hogy az itteni oktatás színvonala, az óvodától az egyetemig, drámai mértékben visszaesett. A mélyrepülés szerintük különösen Francois Hollande elnöksége alatt gyorsult fel, igaz, a pedagógiai kutatást monopolizáló, gyakran szélsőbalos kötődésű szakemberek már évtizedek óta az általuk „burzsoának” tekintett, hagyományos oktatási módszerek lebontásán fáradoznak.

Az utóbbi években az oktatási minisztériumban egyre komolyabb pozíciókat megszerzett kör gyakorlatilag minden tantárgyhoz „hozzápiszkált”, alapvetően változtatva azok tanítását. A történelem oktatásában például nincs világos kronológia, és számos nemzeti hőst egyszerűen ejtettek a könyvekből.

Üldözték a tollbamondást, a betéve tanulást, sőt még a házi feladatot is.

Általában az úgynevezett participatív módszereket részesítették előnyben, ahol a tanárok nem „erőszakolják meg” a diákokat azzal, hogy rájuk „erőltetik” a különböző nyelvtani vagy matematikai szabályokat, hanem azokat maguknak a nebulóknak kell kikövetkeztetniük.

Hogy erre a gyerekek mennyire képesek, azt az jelzi, hogy az általános iskolákból kikerülő diákok

egyre növekvő hányada nem tud helyesen írni, számolni és komoly szövegértési problémákkal küzd.

Egy, a napokban megjelent nemzetközi felmérés például azt mutatja, hogy a francia elemisták európai összehasonlításban olvasás és szövegértés szempontból az egyik leggyengébb teljesítményt produkálják.

A fenti eredmény közzétételét követően Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter bejelentette: aggasztó a francia diákok felkészültségi szintje, ezért a következő tanévtől az elemi iskolákban minden nap lesz egy tollbamondás, ezzel párhuzamosan pedig a korábbihoz képest lényegesen nagyobb figyelmet fordítanak a francia nyelv elsajátítására. De az oktatás minőségét, egyben az iskolai hangulat javítását célozza az is, hogy jövő évtől minden általános iskolában kórust kell felállítani, melyben a diákok heti két órában énekelni fognak.

Az viszont a fegyelmi problémákat hivatott kezelni, hogy szintén

a 2018-as tanévtől megtiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolákban.

A kütyük használata a tanórákon már most sem engedélyezett, ám a miniszter ezt ki akarja terjeszteni a szünetekre és az ebédidőre is. Az elképzelés mögött az áll, hogy az utóbbi időben több szakember is arra figyelmeztetett: aszociális viselkedésformák kialakulásához vezet a mobiltelefon vagy a tabletek túlzott használata, és az a tanulást is negatívan befolyásolja.

Nem véletlen, hogy a mobiltiltással kapcsolatos tájékoztatóján Jean-Michel Blanquer a szülőknek is üzent, mondván, az lenne a legjobb, ha hét éves koruk előtt nem hagynák, hogy gyermekeik ilyen jellegű képernyőket használjanak.

Végül az utolsó, ugyancsak a fegyelmet erősítő intézkedésnek tekinthető, hogy a miniszter kilátásba helyezte: engedélyeznék az egyenruha bevezetését azokban az intézményekben, ahol arra igény mutatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×