eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fico befejezte a politikai korrektség korszakát

Fico befejezte a politikai korrektség korszakát

Szlovákia modernkori történelme legsikeresebb politikai projektjének nevezte a legnagyobb kormánypártot, a Smert Robert Fico pártelnök. Szlovákia miniszterelnöke a párt hétvégi kongresszusán azt is kijelentette, ötödször is meg akarja nyerni a parlamenti választásokat. A párt alelnöki székéből felálló kulturális miniszter szerint ehhez változásokra van szükség a pártvezetésben.

Turócszentmártonban tartotta a hétvégén országos kongresszusát a legnagyobb szlovákiai kormánypárt, a Smer. A közgyűlésen Robert Fico pártelnök bejelentette, a Smer ezentúl nem tartja magát az ismert bibliai mondáshoz.

„Ha valaki megtámad minket, visszavágunk. Ha megdobnak kővel, dobd vissza kettővel!”

– jelölte ki a jövőt a tagság számára a pártelnök-kormányfő. Hozzátette, a Smer nem tűri el tovább a hazugságokat, a csalást és a hamisságokat az ellenzék és a média részéről. „Részünkről véget ért a politikai korrektség korszaka, meg kell védenünk magunkat” – hangsúlyozta Fico.

Világos célkitűzésként megfogalmazta, hogy sorrendben ötödször is meg akarja nyerni a parlamenti választásokat. Megemlítette ugyanakkor, hogy ez egyáltalán nem lesz könnyű feladat, mert az ország polgárai jelenleg a destruktív populizmus és egy új politikai stílus, a menedzserizmus tanúi lehetnek. „Sokan úgy gondolják, hogy egy országot úgy kell irányítani, mint egy céget. Nagyot tévednek” – jegyezte meg a kormányfő.

Azt is elárulta, hogy változásokat hajt végre a párt járási és megyei szinten, vezetőcserék várhatók. A hétvégi kongresszuson a múlt héten leköszönő alelnök, Marek Maďarič kulturális miniszter helyére Richard Rašit, Kassa főpolgármesterét választották. Maďarič önként mondott le alelnöki funkciójáról, a közgyűlésen pedig erős bírálatot fogalmazott meg pártjával szemben. Úgy látja, a Smer választókat és pozíciókat veszít, emellett gyengül, melyet több egymást követő választás is igazolt. Maďarič szerint, ha egy párt meg akar maradni a politika színpadán, akkor le kell lecserélnie azokat a vezető politikusait, akik elfáradtak, vagy csökkentik a párt hitelét.

Robert Fico elfogadta alelnöke lemondását, a küldötteket pedig arra figyelmeztette, hogy a pártnak a szlovákiai politikai környezetben készen kell állnia a széles koalíciókra és szótárában szerepelnie kell a kompromisszum szónak. Fico a Smer NATO-hoz és Európai Unióhoz fűződő viszonyáról azt mondta, más pártokkal az együttműködés csak akkor lesz tehetséges, ha európai elveket fognak vallani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×