eur:
394.04
usd:
369.84
bux:
65766.8
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Prága tárgyalna Brüsszellel a kvóták miatt

Prága tárgyalna Brüsszellel a kvóták miatt

Andrej Babiš új cseh kormányfő tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal, hogy az vonja vissza a menekültkvóták miatt az Európai Bírósághoz benyújtott beadványát. A szerdán kinevezett miniszterelnök szerint ma már világos, hogy a kvóták értelmetlenek és csak a szélsőséges pártok malmára hajtják a vizet.

Mivel Csehország, Magyarország és Lengyelország nem hajlandó teljesíteni a menekültek elosztásáról hozott uniós határozatot, ezért Brüsszel úgy döntött, új szakaszba lépteti, és az Európai Bíróság elé utalja a három ország ellen indított kötelezettségszegési eljárást.

Csehország szerdán kinevezett új kormányfője, Andrej Babiš szerint az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett döntése és annak időzítése Csehország szempontjából a belpolitikai helyzetre való tekintettel nagyon szerencsétlen. A miniszterelnök arra utalt, hogy Miloš Zeman köztársasági elnök csak e héten, szerdán nevezte ki őt kormányfőnek, a brüsszeli tárgyalásokra viszont csak jövő héten szerdán, azaz december 13-án kap felhatalmazást, amikor az elnök a kormányának tagjait is kinevezi. Az európai uniós tagországok miniszterelnöki találkozóját pedig december 14-én és 15-én tartják Brüsszelben.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Andrej Babiš kormányának nem szavaz majd bizalmat a cseh képviselőház, ám az államfő szerint a kormány így is teljes értékű munkát végezhet. „Az a kormány, amely nem kap bizalmat, az alkotmány értelmében teljes értékű kormány, és bármilyen lépést megtehet, beleértve a személyi változtatásokat is” – jegyezte meg az elnök, hozzátéve, hogy Andrej Babiš ANO mozgalma akkora előnnyel nyerte meg a cseh képviselőházi választásokat, hogy semmilyen módon nem akarja őt korlátozni a kormányzásban.

A kvótaüggyel, és az Európai Bírósághoz benyújtott brüsszeli beadvánnyal kapcsolatban Babiš elmondta, hogy nem ismeri annak részleteit, mert azok addig Bohuslav Sobotka leköszönő kormányfő és Milan Chovanec volt belügyminiszter jogkörébe tartoztak.

Brüsszel döntését Miloš Zeman is bírálta. Jiří Ovčáček elnöki szóvivő közölte, az elnök az Európai Bizottság döntését ismételten a cseh belügyekbe való beavatkozásnak és az egyes tagállamok szuverenitását sértőnek minősítette. Ezzel egybehangzó álláspontot fogalmazott meg néhány ellenzéki cseh politikus is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×