Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sorsdöntő napok Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben megkezdődött a Szociáldemokrata Párt három napra tervezett kongresszusa. A párt elnöksége hétfőn úgy határozott, hogy a 600 küldött többségi szavazással döntse el, helyesli-e az eddigi koalíció folytatását a Keresztényszociális és Kereszténydemokrata Unióval, vagy kész kisebbségi kormány támogatására, vagy ellenzéki pártként akar fellépni és ezáltal valószínűvé teszi újabb, előrehozott választás kiírását.

A szeptember 24-én tartott országos választást követően Martin Schulz többször is hangoztatta, hogy a vezetése alatt álló Szociáldemokrata Párt befejezettnek tekinti a koalíciót a két kereszténypárttal és ellenzékbe vonul. Angela Merkel kancellár ezután a Zöld- és a Szabaddemokrata Párttal próbált úgynevezett Jamaica-koalíciót létrehozni, de a tárgyalások zátonyra futottak.

Frank-Walter Steinmeier államelnök mindenképpen szeretné elkerülni az új, előrehozott választás megtartását, ezért az eddigi koalíció vezetőit arra ösztönözte, hogy pártjuk álláspontjának módosításával teremtsék meg a feltételeket stabil kormány létrehozására.

Miután Angela Merkel továbbra is elzárkózik kisebbségi kormány megalakítása elöl, most a Szociáldemokrata Párttól függ, hogy hajlandó lesz-e folytatni az együttműködést a két keresztény párttal.

Martin Schulz kongresszusi megnyitó beszédében a puhatolózó tárgyalások megkezdése mellett érvelt, rámutatva arra, hogy a tényleges koalíciós megbeszéléseket akkor fogják megkezdeni, ha a kereszténypártok beleegyeztek a szociáldemokraták azon követeléseinek támogatásába, mint nyugdíjak emelése, a nagy vagyonok megadóztatása, a magán egészségügyi biztosítás megszüntetése, és bevándorlási törvény előkészítése.

A párt ifjúsági tagozata határozottan elveti az együttműködést Angela Merkellel és a párt balszárnyát alkotó tömbhöz hasonlóan a szociáldemokraták gyászos szereplését a szeptember 24-i választáson is arra vezeti vissza, hogy az elmúlt négy évben távolról sem domborították ki kellőképpen a valódi szociáldemokrata elveket, következésképpen ezek érvényesítésére csakis határozott ellenzéki szerepben nyílik lehetőség.

Schulz nyakkendője

A párton belüli forrongás megmutatkozik abban is, hogy egyre több bírálat hangzik el Martin Schulz ellen, sőt egyes küldöttek attól sem riadnak vissza, hogy az elnök leváltását sürgessék.

Martin Schulz politikai jövőjéről csütörtök este szavaznak a kongresszusi küldöttek .