Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vesztegelnek a Brexit-tárgyalások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerdán az tartotta izgalomban Londont, hogy két férfi került bíróság elé Theresa May miniszterelnök ellen tervezett gyilkosság vádjával. A brit elhárítás időben fellépett, a kormányfő meggyőződhetett arról, hogy hatékony védelemben részesül, de a Brexittel kapcsolatos gondjai egyre sűrűsödnek.

November 28-án tartóztatta le a brit rendőrség a 20 éves londoni Najmur Rahmant és a 21 éves birminghami Mohamed Imránt. Rahmant azzal gyanúsítják, hogy robbanószerkezetet akart elhelyezni a Downing Street-i miniszterelnökség védőrácsánál, és ez után megakarta késelni a kormányfőt. A birminghami férfi involválva volt a merénylet előkészítésében.

Elhárult a veszély Theresa May testi épségét illetően, de a Brexit egyre több fejfájást okoz számára.

A szerdai nap híre, hogy David Davis Brexit-ügyi miniszter a parlament Brexit Bizottsága előtt elmondta, hogy a kormány nem készített átfogó felmérést a brit gazdaság Brexit után várható helyzetéről. Elemezte egyes iparágak várható helyzetét, de általános analízist nem készített, mert - mint David Davis - mondta "az ilyen előrejelzések rendszerint nem bizonyulnak helytállónak."

A brüsszeli Brexit-tárgyalások jelenleg vesztegelnek, elsősorban az ír közbeavatkozás miatt. Az ír határ státuszának kérdése nehezen megoldható feladat. Boris Johnson brit külügyminiszter azt javasolta, hogy a Nagy-Britannia és Európa közötti kereskedelem jövőjéről kössenek minél sürgősebben megállapodásokat, és ha ezek létrejönnek, másodlagos ügy lesz az ír határkérdés. Brüsszel azzal reagált a miniszter javaslatára, hogy előbb az ír határ-problémát oldják meg, majd akkor lehet kereskedelemről érdemben tárgyalni.