eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla
Berlin segéllyel ösztönzi a bevándorlók hazatértét

Berlin segéllyel ösztönzi a bevándorlók hazatértét

A berlini kormány újabb anyagi támogatással akarja serkenteni a menekültek hazatérését. A három hónapra tervezett program családonként 3000 euró, egyszemélyes háztartás esetén 1000 euró otthonteremtési támogatással egészíti ki a februárban indított segélyakciót azon bevándorlók számára, akiknek menedékjog iránti kérelme még folyamatban van, vagy kérelmük elutasítása után vállalják, hogy önként visszatérnek hazájukba.

A most életbelépő új program a már idén februárban indított otthon-teremtési segély kiegészítése, amellyel a német kormány minél több menedékkérő végleges távozását szeretné ösztönözni. Ennek értelmében egy háromtagú család akár 6 ezer eurót is kaphat, ha önszántából visszatér szülőföldjére.

Február óta úgynevezett újraindulási segéllyel próbálták elősegíteni a bevándorlók hazatérési készségét, aminek összege egy-egy család esetében elérte a 3 ezer eurót. Azonban – mint a Bild-am-Sonntag című bulvárlap jelentette – ezzel a lehetőséggel 8635 személy élt, holott több, mint 100 ezerre tehető azoknak a száma, akiknek elutasították a menedékjog-kérelmét.

Ez ellen tömegesen éltek a fellebbezés lehetőségével, amelyet a hatóságok által a rendelkezésükre bocsátott ügyvédek nyújtottak be. Mint a most indított kiegészítő támogatással kapcsolatban Thomas de Maiziere belügyminiszter elmondta, a február óta érvényes és az új program együtt már akár 6 ezer eurót biztosít egy-egy hazatelepülő családnak és ezáltal komolyan leveszi a vállukról az újrakezdés nehézségeit.

Utalt arra is, hogy az egyelőre február végéig tervezett akcióban több, mint 40 ország állampolgárai vehetnek részt, köztük Irakból, Szíriából vagy Török-országból érkezett menedékkérők. Az intézkedés azonban nem vonatkozik a Balkánról származó bevándorlókra.

Az egykori Jugoszlávia szétesését követő polgárháború miatt Németországba menekült személyek hazatelepítését illetően – még az ezredforduló előtt – hasonló, anyagi ösztönzéssel már jó tapasztalatra tett szert a berlini kormány. A belügyminiszter nem titkolta azonban azt sem, hogy a nagyvonalú támogatás kijátszói ellen a törvény teljes szigorával fognak fellépni, és azoknak pedig, akik felveszik a támogatást, de néhány hét, vagy hónap múlva visszatérnek Németországba, maradéktalanul vissza kell fizetniük a Berlinből kapott segélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×