eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nagy feladat vár az új német kormányra

Nagy feladat vár az új német kormányra

A munkaerőhiány kezelése fontos kérdés lesz, az unión kívülről érkező jól képzett munkaerő bevonzását követelik a gazdasági szereplők.

Németország újraegyesülése óta az elmúlt hónapban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Ez szinte természetes következménye a német gazdasági élet tartós fellendülésének. Egyes ágazatokban, így az egészségügyben, valamint a kézműipari szolgáltatások terén már egyre nagyobb szakemberhiány mutatkozik, ezért az ipari vezetők azt remélik az új kormánytól, hogy mielőbb intézkedéseket hoz a külföldről jelentkező, jól képzett munkaerő betelepedésének elősegítésére.

A központi munkaügyi hivatal közölte, hogy novemberben 2 millió 368 ezer volt az állásnélküliek száma. Így a munkanélküliség aránya már alig éri el az 5,6 százalékot, amire Németország újraegyesülése óta nem volt példa. Az adatok ismertetésekor a hivatal elnöke rámutatott arra, hogy a munkanélküliség állandó csökkenése az ipar minden területére kiterjedő töretlen fellendülésnek köszönhető.

Ezzel egy időben emelkedik a fogyasztás is, ami szintén kedvezően hat a konjuktúrára, az adóbevételek növekedése pedig bővíti majd a következő kormány mozgásterét az állami invesztíciók terén. Bejelentésében az elnök utalt arra is, hogy mindemellett

fokozatosan emelkedik a betöltetlen állások száma.

Ez kiváltképpen az egészségügy terén okoz növekvő gondot, de egyre nagyobb hiány mutatkozik szakmunkások terén is, így szinte magától értetődő az ipari vezetők már jó ideje hangoztatott követelése, hogy Berlinben a politika irányítói gondoskodjanak megfelelő törvényekről, amelyek lehetővé teszik az Európai Unión kívülről jelentkező jól képzett fiatalok betelepedését.

A most nyilvánosságra hozott adatokkal kapcsolatban a Német Szakszervezeti Szövetség egyik vezetője azonban hangsúlyozta azt is, hogy minden éremnek két oldala van, ugyanis azok közül, akik már több éve állástalanok, idén már sokkal kevesebben tudtak ismét elhelyezkedni, mint tavaly. Ezért a következő kormánynak olyan intézkedésekre is gondolnia kell, amelyek visszavezetik az aktív életbe a már régóta munkanélkülieket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×