eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A karácsonyfák mögé bújtatták a betontömböket Németországban

A karácsonyfák mögé bújtatták a betontömböket Németországban

Az advent negyedik vasárnapja december 24-re, azaz Szenteste napjára esik, ezért a karácsonyi vásárok, amelyek Németországban hagyományosan az első adventi vasárnap előtti napon nyílnak meg, idén már ezen a héten megnyitják kapuikat. Mindez azonban rendkívüli biztonsági intézkedéseket is követel, mert tavaly éppen egy karácsonyi vásár volt egy terrortámadás célpontja.

Idén az első karácsonyi vásár Berlin központjában, a Vilmos császár emléktemplom közelében nyílt meg, ott, ahol tavaly december 19-én Anis Amri tunéziai terrorista egy lopott teherautóval a látogatók közé hajtott és 12 embert megölt, további 60-at pedig részben súlyosan megsebesített.

A megnyitón Berlin tartomány belügyi szenátora hangsúlyozta, hogy karácsonyi vásár változatlan megtartásával dacol a német társadalom a szélsőséges iszlám fenyegetéseivel.

Mivel a közelmúltban mindenre elszánt radikális erők merényletek elkövetését helyezték kilátásba karácsonyi vásárok ellen, a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

Berlinben például a karácsonyfák mögé rejtették azokat a betontömböket, amelyekkel teherautók behajtását akarják megakadályozni az ünnepi díszbe öltözött bódék közé.

Ugyancsak hasonló célból Münchenben is, a városháza előtti téren megnyílt karácsonyi vásárt szintén súlyos útakadályok szegélyezik. Augsburgban kövekkel megrakott teherautók parkolnak a karácsonyi vásár "sebezhető" pontjain, a legrégebbi és alighanem legpatinásabb bajorországi adventi vásár a hét végén nyílik meg Nürnbergben, ahol Ulrich Maly polgármester döntése alapján egyenruhás és civilbe öltözött rendőrök igyekeznek szavatolni a biztonságot.

A szentestét megelőző négy héten át tartó vásár ugyanis nemcsak az ünnepi hangulathoz járul hozzá, hanem komoly gazdasági tényező is. Most közzétett felmérés alapján a németek idén átlagosan 278 eurót fordítanak ajándékokra, amelyek egy részét éppen a karácsonyi vásárokban szerzik be. A tanulmányból kitűnik, hogy az egyre inkább terjedő ajándékutalványok mellett, ismét egyre többen kedveskednek szeretteiknek könyvvel, ruházati cikkel, gyermekeknek pedig hagyományosan készült játékokkal, amelyek közül sokat éppen a karácsonyi vásárok kínálják.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×