eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fico szerint Szlovákia tranzitországgá válhat

Fico szerint Szlovákia tranzitországgá válhat

A szlovák kormányfő is részt vett a kínai miniszterelnök, valamint 16 közép- és kelet-európai ország kormányfőjének budapesti csúcstalálkozóján. A plenáris és kétoldalú megbeszélés eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be Robert Fico.

A szlovák kormányfő elmondta, a Li Ko-csianggal tartott rövid kétoldalú megbeszélést arra használta fel, hogy kínai látogatásban egyezzen meg vele, erre várhatóan jövő év február-március fordulóján kerülhet sor, ekkor konkretizálnák majd az együttműködés számos projektjét.

„Ismét kiemeltem a szállítás terén kialakuló együttműködés szükségességét, mert ha nem alszunk el, nem vétünk valamilyen politikai hibát, akkor Szlovákia nagyon fontos ország lehet a Kínából Európába irányuló tranzit szempontjából” – mondta el Robert Fico.

Szerinte a tranzit árufuvarozás nagy segítség lenne az átrakodó állomásoknak is, de főleg a szlovákiai áruszállítók profitálhatnának belőle. Úgy vélte, Kína talán Európánál is gyorsabban fektethet be közös projektekbe, utalva ezzel a szerb-magyar-kínai együttműködésre, amely a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésében nyilvánul meg.

Robert Fico abban is bízik, hogy rendkívüli gazdasági hozadéka lenne annak, ha a Kínából százával, ezrével érkező vonatok számára a dobrai és tiszacsernyői átrakodó-állomás vagy a kassai repülőtér mellé tervezett logisztikai központ lenne a célállomás. Az első tehervonat két héttel ezelőtt érkezett Kínából Szlovákiába, amely 41 konténerben szállított árut Közép-Európa számára. Próbaszállítmányról volt szó, de Robert Fico szerint jövőre már Szlovákia az Ázsiából érkező áruforgalmi vonalak kereszteződésének részévé válhat.

A szlovák kormányfő a budapesti találkozón egyúttal bírálta Andrej Kiska köztársasági elnököt. Fico elmondta, hogy Szlovákia és Kína kapcsolatai a közelmúltban azért hidegültek el, mert Kiska fogadta a dalai lámát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×