eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Bizakodás után borzasztó hírrel sokkolták a tengerészek családjait

Bizakodás után borzasztó hírrel sokkolták a tengerészek családjait

Az argentin haditengerészet megerősítette, hogy egy „abnormális” hangot rögzítettek a tenger mélyéről, azon a napon, amikor a San Juan tengeralattjáró eltűnt. Egy szóvivő szerint a hang „robbanásra utal”.

Rosszabb hírt nem is kaphattak volna az aggódó családtagok. Az argentin haditengerészet bejelentése arra utal, hogy a múlt héten, a fedélzetén 44 fővel eltűnt San Juan tengeralattjáró katasztrófát szenvedhetett.

Enrique Balbi szóvivő szerint „abnormális, robbanásnak megfelelő” hangot rögzítettek az Atlanti-óceán déli részén. Mindez azon a napon történt, amikor nyoma veszett a tengeralattjárónak.

A haditengerészet hozzátette: nincs elég információjuk arról, hogy baleset, az időjárás vagy egy támadás okozta-e a robbanást. Tény azonban, hogy így más nincs sok remény a legénység megmentésére.

Az eltűnt tengerészek családtagjai Mar del Plata város tengerészeti támaszpontjánál táboroztak. Eddig bizakodóan várták a híreket. A bejelentést fájdalmas kiáltásokkal és dühösen fogadták. A televízió élőben mutatta, hogy volt, aki összeesett és a hír egész Argentínát sokkolta. Egyesek azt követelték, hogy vonják felelősségre az illetékes hatóságokat.

A német hajógyárban készült, dízel és elektromos meghajtású San Juant a múlt hét óta több ország hajói és repülői keresik.

A tengeralattjárót 1983-ban bocsájtották vízre, de a haditengerészet szerint nem kora, hanem az számít, hogy karbantartották és 2009-ben felújították.

Egyes családtagok szerint azonban „egy ócskavasban” küldték a tengerre szeretteiket. „Nem hiszem, hogy nem tudták előre. Ezek a perverz vadállatok egy héten át ámítottak bennünket” – fakadt ki a szonárkezelő, Germán Suarez felesége, Itati.

Azt is elmondta: a tisztek nem tudták végigmondani a hivatalos közleményt a családtagok dühös reakciója miatt. Emellett azt állította: férje szerint a tengeralattjáró 3 éve egyszer bajba került, amikor nem tudott a felszínre jönni.

Egy másik felzaklatott rokon azt kiabálta: „megölték a testvéremet!”, majd elhajtott.

Jelentések szerint az argentin védelmi miniszter csak a sajtóból értesült arról, hogy eltűnt a tengeralattjáró. Mauricio Macri elnök közben bírálta a haditengerészet vezetését és elődjeit is – őket azért, mert szerinte éveken át alulfinanszírozták a honvédelmet.

Kommentátorok megjegyzik: a nem azonosított zaj a tengernek arról a részéről származik, ahol 200 méterről hirtelen több ezer méterre növekszik a tenger mélysége Argentína kontinentális talapzatánál. Ha a San Juan itt süllyedt el, nagyon nehéz lesz megtalálni a területen szétszóródott hajóroncsok miatt.

Szakértők szerint a tengeralattjáró oxigénkészlete szerdán fogyhatott el. Annyi remény maradt, hogy valahol mégis feljött a felszínre és feltöltötte készletét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×