eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A szociáldemokraták segíthetik kisebbségi kormányhoz Angela Merkelt

A szociáldemokraták segíthetik kisebbségi kormányhoz Angela Merkelt

A párt elnökség közölte, készen állnak a tárgyalásra a demokratikus pártokkal a politikai patthelyzet megoldása érdekében. Nagykoalíció helyett jöhet mégis a kisebbségi kormányzás is, külső támogatással.

Berlinben az államfő és a szociáldemokrata párt elnöke között csütörtökön délután folytatott megbeszélésről nem tájékoztatták a nyilvánosságot, de utána a párt elnöksége hajnalig tartó tanácskozást folytatott, amelynek végén csak annyit közöltek, hogy a szociáldemokraták készen állnak a tárgyalásra a demokratikus pártokkal a politikai patthelyzet megoldása érdekében.

Politikai elemzők szerint a szociáldemokrata párt, ha nem is mutat hajlandóságot a választások előtti nagykoalíció feltámasztására, a jelek szerint megteremti a feltételeket Angela Merkel kancellár számára a kisebbségi kormány megalakítására.

A szociáldemokrata párt élén álló Martin Schulz még szerdán is megismételte a szeptemberi választást követően tett kijelentését, hogy pártja elzárkózik újabb koalíció elöl a keresztény pártokkal. Noha ezzel az állásponttal a párt több vezető politikusa távolról sem értett egyet, Frank-Walter Steinmeier államfőnek a csütörtök délutáni megbeszélésen alighanem sikerült jobb belátásra térítenie Schulzot, aki az eszmecseréről egyenesen pártja központjába, a Willy Brandt Házba ment, és csaknem nyolc órán át tanácskozott belső munkatársaival. Ezt követően a párt szóvivője bejelentette, hogy a szociáldemokraták a nehéz helyzet tudatában

készek a kapcsolatfelvételre bármelyik demokratikus párttal.

A pártközpontból kiszivárgott hírek szerint a szociáldemokraták hajlanak egy olyan megállapodás kidolgozására, amely nem jelent ugyan koalíciót, de bizonyos feltételek mellett támogatást biztosít egy kisebbségi kormány működésére. Ezáltal lehetőség nyílik Angela Merkel számára vagy csupán a két keresztény párttal, vagy esetleg a zöldek bevonásával kisebbségi kormány megalakítására.

A kancellár még az időközben zátonyra futott Jamaica-tárgyalások során többször is tartózkodóan nyilatkozott arról, hogy ellenzéki pártoktól függve vezesse az államügyeket, de Frank-Walter Steinmeier államelnökhöz hasonlóan ő is hangoztatta, hogy mindent el kell követni az új választás elkerülésére.

Most a döntés a szociáldemokrata párttól függ, hogy mégis elszánja-e magát az eddigi nagykoalíció újjáélesztésére, ami persze komoly engedményeket is megkövetel a kereszténypártoktól vagy késznek mutatkozik az együttműködésre a szintén Angela Merkel irányítása alatt álló kisebbségi kormánnyal.

Amíg azonban a nagykoalíció lehetővé tenné a szociáldemokraták számára miniszteri tárcák megszerzését és ezáltal a közvetlen részvételt az állam vezetésében, a kisebbségi kormány megalakítását követően csak alkudozás, illetve politikai nyomás esetén tudnák érvényesíteni követeléseiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×