eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szövetségeseinek tetszik Trump lépése

Szövetségeseinek tetszik Trump lépése

Az Egyesült Államok ázsiai szövetségesei üdvözölték, hogy Donald Trump elnök „a terrorizmus terjesztőjének” minősítette a nukleáris fegyvereivel fenyegetőző Észak-Koreát. A Fehér Ház szerint a lépés nyomást gyakorol majd a phenjani rezsimre, hogy váljon meg atomarzenáljától.

Trump elnök lépése nyomán az Egyesült Államok további szankciókat vezethet be az így is már szinte maximálisan büntetett Észak-Koreával szemben. Phenjan az ENSZ több határozatát megsértve folytatja rakétaprogramját és nukleáris tesztrobbantásait.

Úgy tűnik, a Fehér Ház mostani lépése tetszik az ázsiai szövetségeseknek, akik korábban attól tartottak, hogy Trump nagyobb kárt, mint hasznot okoz azzal, ahogy Észak-Koreát kezeli.

„Üdvözlöm és támogatom a lépést, mert ez növeli a Phenjanra kifejtett nyomást” – mondta Abe Sinzo japán miniszterelnök.

Dél-Korea közölte, reméli, hogy az új minősítés elősegíti azt, hogy eltűnjenek a nukleáris fegyverek a félszigetről.

Az északiak ugyanakkor azt mondják, hogy soha nem adják fel az arzenált, amely úgymond megvédi őket az amerikai inváziótól. Az Egyesült Államok közel 30 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában az 1950-es évek háborúja nyomán, mely a koreai félsziget megosztásához vezetett.

Washington azt állítja, nem akarja megszállni Észak-Koreát.

Kína, amely másokhoz képest közeli viszonyt tart fent a rezsimmel, de bírálja azt, úgy fogalmazott, hogy tudomásul vették az amerikai döntést.

„Jelenleg összetett a helyzet, reméljük, hogy a felek képesek lépéseket tenni a helyes módon történő tárgyalások, párbeszéd és konzultáció felújítására, hogy megoldják a nukleáris kérdést” – fogalmazott egyik felet sem bírálva a kínai külügyi szóvivő.

Donald Trump a „terrorlistára” való felvételt azzal kommentálta, hogy szerinte Észak-Korea elősegíti a nemzetközi terrort és külföldön történt gyilkosságokban is része volt.

„Maximális nyomást fejtünk így ki, és elszigeteljük a gyilkos rezsimet”

– tette hozzá.

Az ausztrál miniszterelnök pedig hozzátette: „Kim Dzsong Un globális bűnözői hálózatot irányít, fegyvereket, kábítószert csempész és kibertámadásokkal és nukleáris fegyverekkel fenyeget”.

Észak-Korea már korábban is rajta volt az amerikai terroristán egy dél-koreai utasszállító gép 1987-es felrobbantása miatt. Ifjabb George Bush amerikai elnök azonban később cserébe az akkor folyt tárgyalásokon történt előrelépésért törölte a jegyzékből.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×