eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mi lehet a németországi patthelyzet megoldása?

Mi lehet a németországi patthelyzet megoldása?

A négy pártból álló koalíció létrehozására tett próbálkozás kudarca ellenére Angela Merkel kancellár stabil országnak nevezte Németországot. Erős kétellyel nyilatkozott a kisebbségi kormány megalakításáról és jobb megoldásnak nevezte az újabb választást. Most Frank Walter Steinmeier államfő tesz erőfeszítéseket a stabil koalíció összehozására.

Berlinben az államfő magához kérette a Jamaica-koalíció megteremtését célzó tárgyalásokon résztvevő négy párt vezetőjét.

A nagyobbik kereszténypárt, a CDU élén álló Angela Merkel kancellár már hétfőn felkereste Frank Walter Steinmeiert, és részletesen tájékoztatta, hogy mi váltotta ki a közel öt héten át tartó puhatolózó megbeszélések kudarcát, egyben pedig közölte azt is, hogy a történtek miatt

nem kíván lemondani,

mert a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, tehát a teljes törvényhozási időszakra vállalja a kormányzás feladatát.

Noha a hétfő esti tévényilatkozatban szóba hozta az új választás lehetőségét, ezt az államfő – ha csak lehet – szeretné elkerülni, ezért most erőfeszítéseket tesz a stabil koalíció megvalósítása érdekében.

Steinmeier, aki korábban szociáldemokrata-párti külügyminiszter volt Angela Merkel kormányában, nem titkolta, hogy a szeptemberi választás előtti nagykoalíció feltámasztását is szívesen látná, annak ellenére, hogy a Szociáldemokrata Párt élén álló Martin Schulz ezt ismételten kizárta.

Jól értesült források szerint Martin Schulz eredetileg abban reménykedett, hogy pártja a kampány során le tudja előzni az Angela Merkel vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Uniót és így ő lesz Németország új kancellárja, de miután igencsak gyenge eredményt ért el, a terve füstbe ment és most elzárkózik az Angela Merkel melletti másodhegedűs szereptől.

Így nem sok esélye van az államfőnek az előrehozott választás elkerülésére, amit egy most készült közvélemény-kutatás szerint

a lakosság többsége is helyeselne.

Elemzők viszont attól tartanak, hogy egy újabb választás nem sok eltolódást eredményezne a törvényhozási mandátumok terén, következésképpen egy ilyen, igencsak költséges lépés aligha változtatna a jelenlegi patthelyzeten.

Emiatt azonban nemcsak Németország áll nehéz idők előtt, hanem, mint Elmar Brok, az Európai Parlament egyik hangadó kereszténypárti képviselője kifejtette, akadozni fog a Párizs és Berlin közti együttműködés. Emmanuel Macron francia elnök pedig egyelőre partner nélkül marad az Európai Unió működésének frissítésére irányuló terveivel, ami közvetve ismét a populista pártok malmára hathatja a vizet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×