eur:
392.34
usd:
367.11
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ezt tudnia kell, ha Németországban autózik!

Ezt tudnia kell, ha Németországban autózik!

A tél beköszönte minden évben átmeneti zűrzavarral jár, ugyanis sokan az előrejelzés ellenére sem készülnek fel a havazással járó forgalmi nehézségekre és csak akkor igyekeznek lecserélni autójuk nyári gumiját, amikor már csúszóssá váltak a közutak. Németországban idén új, szigorított, téli közlekedési rendszabályok léptek életbe.

A múlt hét elején, amikor még a vénasszonyok nyara utolsó napjait élvezhettük, még könnyen lehetett kerékcserére időpontot kapni. A napokban azonban már a bajor rádió egyik fő témája az volt, hogy a havazás beálltával mennyi a várakozási idő a gumiszervizekben a törvényileg előírt téli abroncsok beszerzésére, illetve felszerelésére. Sokan otthon, legtöbbször a pincéikben tartják téli kerekeiket és maguk gondoskodnak a cseréről, tudva, hogy komoly büntetéssel kell számolniok azoknak, akik télen is nyári gumival közlekednek.

Külföldieket is büntetnek

A német autóklub, az ADAC pontos tájékoztatást nyújt azokról a rendelkezésekről, amelyek ősszel léptek életbe a közforgalom biztonságának javítására. Míg azonban valamennyi autósra vonatkozik a téligumi-kötelezettség, a motorkerékpárok esetében a rendelkezés kivételt tesz, ugyanis abból indul ki, hogy hóban motorosok aligha indulnak útnak. A szabály azonban nem tesz különbséget német és külföldi autósok között, következésképpen valamennyi idelátogatóra, aki nyári abronccsal közlekedik Németországban, szintén borsos büntetés vár. Baleset esetén ráadásul a biztosító intézet is csak korlátozott mértékben teljesíti esetleges anyagi követeléseket.

Az intézkedés a bérelt gépkocsikra is vonatkozik.

A bérlőt terheli a felelősség, hogy megbizonyosodjon a kocsi télre történt felkészítéséről.

Gondoskodnak, hogy ne legyen elakadás

Azonban a törvény nemcsak az autósokkal szemben lép fel immár szigorított kötelezettségekkel, hanem a köztisztasági intézmények révén gondoskodik arról is, hogy hóban, fagyban se akadjon el a közlekedés, ezért már most jelentős mennyiségű homokot és sót halmoztak fel a csúszóssá váló utak biztonságosabb használatára. A településeken belül a helyi hatóságok feladata az utak járhatóságának reggel 6 és este 10 óra közti szavatolása, míg az autópályákat, valamint a városokat, illetve községeket összekötő főforgalmi utakon a tartományi kormányokra hárul a felelősség a hó eltakarítása, illetve a tükörjég mielőbbi felszámolása miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×