Ezt tudnia kell, ha Németországban autózik!

InfoRádió
2017. november 13. 10:11
A tél beköszönte minden évben átmeneti zűrzavarral jár, ugyanis sokan az előrejelzés ellenére sem készülnek fel a havazással járó forgalmi nehézségekre és csak akkor igyekeznek lecserélni autójuk nyári gumiját, amikor már csúszóssá váltak a közutak. Németországban idén új, szigorított, téli közlekedési rendszabályok léptek életbe.

A múlt hét elején, amikor még a vénasszonyok nyara utolsó napjait élvezhettük, még könnyen lehetett kerékcserére időpontot kapni. A napokban azonban már a bajor rádió egyik fő témája az volt, hogy a havazás beálltával mennyi a várakozási idő a gumiszervizekben a törvényileg előírt téli abroncsok beszerzésére, illetve felszerelésére. Sokan otthon, legtöbbször a pincéikben tartják téli kerekeiket és maguk gondoskodnak a cseréről, tudva, hogy komoly büntetéssel kell számolniok azoknak, akik télen is nyári gumival közlekednek.

Külföldieket is büntetnek

A német autóklub, az ADAC pontos tájékoztatást nyújt azokról a rendelkezésekről, amelyek ősszel léptek életbe a közforgalom biztonságának javítására. Míg azonban valamennyi autósra vonatkozik a téligumi-kötelezettség, a motorkerékpárok esetében a rendelkezés kivételt tesz, ugyanis abból indul ki, hogy hóban motorosok aligha indulnak útnak. A szabály azonban nem tesz különbséget német és külföldi autósok között, következésképpen valamennyi idelátogatóra, aki nyári abronccsal közlekedik Németországban, szintén borsos büntetés vár. Baleset esetén ráadásul a biztosító intézet is csak korlátozott mértékben teljesíti esetleges anyagi követeléseket.

Az intézkedés a bérelt gépkocsikra is vonatkozik.

A bérlőt terheli a felelősség, hogy megbizonyosodjon a kocsi télre történt felkészítéséről.

Gondoskodnak, hogy ne legyen elakadás

Azonban a törvény nemcsak az autósokkal szemben lép fel immár szigorított kötelezettségekkel, hanem a köztisztasági intézmények révén gondoskodik arról is, hogy hóban, fagyban se akadjon el a közlekedés, ezért már most jelentős mennyiségű homokot és sót halmoztak fel a csúszóssá váló utak biztonságosabb használatára. A településeken belül a helyi hatóságok feladata az utak járhatóságának reggel 6 és este 10 óra közti szavatolása, míg az autópályákat, valamint a városokat, illetve községeket összekötő főforgalmi utakon a tartományi kormányokra hárul a felelősség a hó eltakarítása, illetve a tükörjég mielőbbi felszámolása miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
171113 KUL1 1000 Vincze - Készülődés a télre Németországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást