eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Berlusconi közel a visszatéréshez

Berlusconi közel a visszatéréshez

Visszatérhet az olasz politikába Silvio Berlusconi. A volt miniszterelnök által támogatott pártkoalíció megnyerte a szicíliai regionális választást. A voksot a jövő évi országos parlamenti választások előtti fontos tesztnek tartják és úgy tűnik, a 81 éves Berlusconi nem akar kimaradni a hatalomból.

Négyszer volt miniszterelnök, szexbotrányba keveredett, adóelkerülés miatt elítélték és eltávolították a parlamentből és még közmunkát is kellett végeznie. A 81 éves Silvio Berlusconi azonban még mindig politikai befolyásról álmodik, és most úgy tűnik, közel került ahhoz, hogy visszatérjen az olasz politikába.

A milliárdos üzletember által támogatott pártszövetség nyerte a szicíliai tartományi választásokat, ami arra utal, hogy sok szavazatra számíthat a jövő évi országos választásokon is.

A szicíliai regionális választást a jövő évi országos parlamenti voks főpróbájának tartják.

Berlusconinak ugyanakkor el kell érnie, hogy visszavonják azt a törvényt, ami eltiltja a politikai hivatal viselésétől.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság az idén foglalkozik az üggyel.

A Szicíliában győztes koalícióban helyet foglal Berlusconi Forza Italia pártja, a jobboldali Északi-Liga és az Olaszország Testvérei nevű párt.

A választási bizottság adatai szerint a jobboldali koalíció úgy szerezte meg a szavazók 40 százalékának voksait, hogy a szicíliaiak fele nem ment el választani. Azaz, körülbelül a sziget választóinak 22 százaléka szavazott a konzervatív pártszövetségre.

Mint a BBC megjegyzi: az eredmény nagy csapás a balközép olasz kormánynak, amely – a migránsválság miatt – kénytelen elszenvedni a közvélemény haragját.

Berlusconi közben – kora ellenére – fekete hajjal és töretlen hévvel menetel célja felé. Az ex-miniszterelnök tavaly még egy szívműtéten is átesett és aktívan kampányolt Szicíliában.

Még ha a bíróságok meg is tagadják tőle a választásokon való indulás jogát, a jobboldal győzelme esetén befolyásos politikus maradna, aki a kulisszák mögül szólhatna bele országa irányításába.

Mindeközben az olasz baloldalon Matteo Renzi volt miniszterelnök és Demokrata Pártja elkeseredett háborút vív a baloldali populista Öt csillag mozgalommal.

A jelenlegi felmérések szerint a jövő májusi választások – az átrajzolt körzetek miatt – nem eredményeznék azt, hogy bármely pártszövetség abszolút többséget szerezne.

Szicília hagyományosan a jobbközép fellegvára, de 2012-ben a jobboldal megosztottsága miatt a baloldal szerezte meg. Berlusconi ezúttal egy megbecsült helyi jobboldali jelölt köré épített koalíciót.

Szövetségesei bevándorlás-ellenes jelszavakkal értek el jó eredményt, ami arra utal, hogy a témát a jövő évi választáson is napirenden tartják majd. Az utóbbi négy évben 600 ezer bevándorló érkezett Észak-Afrikából Olaszországba, és bár a balközép kormány az idén lépéseket tett a migráció megfékezésére, sok támogatóját elvesztette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×