eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ilyen viselkedési tanácsokat kapott Donald Trump

Ilyen viselkedési tanácsokat kapott Donald Trump

Az etikett fontosságára figyelmeztették a másfél hetes ázsiai útra induló Donald Trump amerikai elnököt. Így például emlékeztették a szabadszájú politikust, hogy a kultúra fontos része, hogy a „partnerek megőrizhessék az arcukat”, azaz ne szégyenítsék meg őket nyilvánosan. Vajon diplomatikus lesz-e Trump?

A nap Trump-híre volt, hogy a Twitter egy távozó alkalmazottja nagyjából 10 percre törölte az amerikai elnök felhasználói fiókját.

A Twitterezés visszafogása nem lenne annyira rossz dolog Ázsiában – figyelmeztették kommentátorok az amerikai elnököt.

Trump Japánba, Dél-Koreába, Vietnámba, Kínába, és a Fülöp-szigetekre látogat el – ezekben az országokban – talán újabban a Fülöp-szigetek kivételével – az udvarias etikett és nem a partnereknek való kemény beszólás a norma. A követeléseket és kritikákat is mosolygós frázisok mögé kell rejteni, úgy, hogy a partner ne szégyenüljön meg nyilvánosan.

Az „ami a szívemen, az a számon” elvet követő Trump azonban valószínűleg nem fojtja le robbanékony stílusát.

„Az elnök olyan nyelvezetet használ majd, amit akar” - mondta csütörtökön Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó.

Pedig, Észak-Korea kérdésében a szövetséges Japán és Dél-Korea megnyugtatást és nem harcias poénokat vár – jegyzi meg az Economist.

A nagy teszt Kína lesz, amelyet Trump éles szavakkal vádolt kereskedelmi gyakorlata miatt, de amelynek „Vörös Császárnak” nevezett vezetője, Hszi Csin-Ping elnök új barátja.

Az elnököt fehérházi és külügyminisztériumi illetékesek hada próbálja majd a helyes úton tartani és megóvni a kínos pillanatoktól. Kérdés, mennyire sikerül majd.

Szerdán Trump először óvatosan fogalmazott, amikor „rossz” kereskedelmi szerződéseket és mérleget emlegetett. Még az is megjegyezte: „Nem akarok senkit zavarba hozni négy nappal azelőtt, hogy leszállnék Kínában”, de egyből hozzátette: „ez borzalmas”.

A protokollfelelősök attól is óvni próbálják Trumpot, hogy kerülje a zavarbaejtő, hosszadalmas kézfogásokat. Februárban például 19 másodpercen keresztül tartotta satuban a Fehér Házba látogató Abe Sinzo japán miniszterelnök kezét, aki viszont a protokollt felrúgva forgatni kezdte a szemét, amikor Trump nem nézett oda.

A pontos nevekre és titulusokra szintén érdemes lesz odafigyelni – Trump például a nyáron a Kínai Köztársaság elnökeként említette Hszi Csin-Pinget – csakhogy a Kínai Köztársaság a Kínai Népköztársaság által szakadár tartománynak tartott Tajvan neve.

A Washington Post megjegyzi, hogy Trump szokása, hogy a kellemetlen bírálatokra azonnal visszavág a Twitteren, szembemegy Ázsia konfrontációt kerülő hagyományával. „Nagyon nem szeretik a beszólásokat, azt javasolnám, hogy óvakodjon attól, hogy a Twitteren bírálja egy ország vezetőjét” - mondta a lapnak Dennis Wilder, a Nemzetbiztonsági Tanács volt tagja.

Bár Trump a bírálatok kedvenc céltáblája, elődje, Barack Obama sem tett jó benyomást, amikor 2014-ben nikotin-rágógumit rágva érkezett az Ázsia-Csendes-óceáni Gazdasági Konferenciára Pekingbe.

A kínai diplomáciai nyitás úttörője, Richard Nixon elnök pedig ezt tanácsolta 1984-ben Ronald Reagannek: „Ne tégy fel kérdéseket az ételről, csak nyeld le!”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×