Szünetet tartanak Merkelék

Infostart
2017. október 27. 19:34
Berlinben a négypárti koalíció megalakításáról kezdett tárgyalások igencsak lelassultak, ezért a felek megállapodtak abban, hogy a hétvégén szünetet tartanak, és átgondolják álláspontjaikat.

Kiváltképpen a migránsok ügyében ütköznek a nézetek.

A tanácskozásokon résztvevő Szabaddemokrata Párt elnöke már szabályos fordulatot sürgetett a menekültpolitikában. Ezzel a véleménnyel a lakosság széles rétege is egyetért, annál is inkább, mert a rendőrség időről időre szélsőséges iszlám erők fondorlatairól ad hírt.

A karácsony előtt Berlin központjában, egy tunéziai menekült által, egy lopott teherautóval elkövetett merénylet hátterének feltárása a német hatóságok komoly balfogásaira derített fényt, és a vizsgálat során már nem zárták ki, hogy a terrorcselekményt meg lehetett volna akadályozni. Azóta a belügyminiszter rendkívül megszigorította a rendőrség fellépését, hogy időben elejét vegyék az esetleges merényleteknek.

Ezen a héten Berlinben tartottak nagyszabású razziát és ennek során őrizetbe vettek egy negyvenéves férfit, aki ellen már jó ideje nyomoztak, mert feltételezik róla, hogy a mindenre elszánt szélsőséges iszlámisták közé tartozik. Noha konkrét merénylet előkészítése még nem volt folyamatban, a rendőrség kiderítette, hogy a német állampolgársággal rendelkező férfi hozzáférhet éles lőfegyverekhez is. A nyomozók fegyvereket és lőszert is lefoglaltak a gyanúsított lakásán, ezért a terrorveszély miatt az esetet a legfőbb ügyészség hatáskörébe utalták.

Az ügy további érvet szolgáltatott a Szabaddemokrata Párt élén álló Patrick Lindnernek, hogy fordulatot sürgessen Németország menekültpolitikájában. Egy sajtóinterjúban kifejtette, hogy szerinte mielőbb ki kell toloncolni az országban illegálisan tartózkodó migránsokat és korlátozni kell a menedékjoggal rendelkezők tartózkodási engedélyét is. Habár Lindner ezzel a véleményével nyílt kapukat dönget a két kereszténypártnál, a kormányalakítási tárgyaláson ugyancsak résztvevő Zöldek ezt a kérdés másképpen akarják megoldani, noha ők is a gyanúba keveredett szélsőséges mohamedánok kiutasítása mellett foglalnak állást.