eur:
395.07
usd:
371.81
bux:
66203.93
2024. április 16. kedd Csongor
Egymás ellen harcolnak a korábbi szövetségesek

Egymás ellen harcolnak a korábbi szövetségesek

Immár egymással csatáznak az Iszlám Állam ellen közösen fellépő iraki és kurd erők. Kirkuk város közelében a kormányhadsereg offenzívát indított egy kurd katonai bázis és olajmezők elfoglalására.

Szembefordulnak egymással a korábbi szövetségesek?

A északi-iraki kurdok függetlenségi népszavazása után az iraki kormányerők megpróbálják kiszorítani a kurdokat a vitatott hovatartozású területekről.

Az iraki hadsereg hétfőn visszafoglalt egy olyan támaszpontot, amelyet 2014 óta a kurdok ellenőriztek és folytatta offenzíváját azért, hogy átvegye az ellenőrzést több, stratégiailag fontos olajmező felett.

A művelet előtt az iraki állami tévé arról tudósított, hogy a kormányerők harc nélkül foglaltak el a korábban a kurd pesmerga harcosok által tartott területeket.

Ugyanakkor mindkét oldal katonai forrásai arról számoltak be, hogy a felek rakétákkal lőtték egymást.

Haider al-Abadai iraki miniszterelnök korábban világosan úgy fogalmazott: “nem indítok háborút saját, kurd polgáraink ellen” ugyanakkor parancsot adott arra, hogy a hadsereg vegye át Kirkuk ellenőrzését.

A bagdadi kormány szerint a művelet részeként az északi város és a körülötte fekvő tartomány “támaszpontjait és kormányzati létesítményeit” biztosítják. Emellett visszaveszik az ellenőrzést a kurd pesmergák által 2014-ben – az Iszlám Állam elleni offenzívában - elfoglalt olajmezők felett.

Az iraki miniszterelnök azt ígérte, hogy az Irán által támogatott sííta milíciák távol maradnak Kirkuktól. Az ő potenciális jelenlétük különösen nagy elégedetlenséget keltett a régióban.

Helyettük az iraki terrorellenes erőket, egy páncélos dandárt és a szövetségi rendőrséget vetették be és kormányforrások az állítják, hogy visszafoglalták a város iparnegyedét.

Elismerték ugyanakkor, hogy négy katonai jármű kiégett egy robbanásban. A várostól 75 kilométerre, délre fekvő Kurmatu-ban helyi orvosok szerint péntek óta lövik egymást a pesmergák és azok a sííta milíciák, amelyek bevetését tagadta az iraki miniszterelnök.

A kormányerők korábban ultimátumot adtak a kurdoknak, hogy vonuljanak ki a 2014 óta ellenőrzésük alatt tartott vidékekről. Az Iraki Nemzetbiztonsági Tanács pedig azt mondta: hadüzenettel ér fel, hogy nem a kormányerőkhöz tartozó harcosok – köztük a Törökországban törvényen kívül helyezett PKK, a Kurd Munkáspárt harcosai tartózkodnak a környéken.

Vasárnap eredménytelenül zárultak a felek közötti békéltető tárgyalások. Az iraki kormány és a kurdok között érezhetően megnőtt a feszültség a helyi kurdok szeptember végi népszavazása nyomán, amelynek során a voksolók döntő többsége a függetlenségre szavazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×