eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tömegesen adják meg magukat az Iszlám Állam harcosai

Tömegesen adják meg magukat az Iszlám Állam harcosai

Tömegesen adják meg magukat az Iszlám Állam harcosai Észak-Irakban. A dzsihadisták korábban hitet tettek amellett, hogy életüket adják az ügyért, de úgy tűnik Havidzsa város ostroma volt az a pont, ahol meggondolták magukat.

Több mint 1000 dzsihadista harcost tartanak fogva az észak-iraki Havidzsánál a kurd erők – ami furcsa bennük, az az, hogy megadták magukat – írja tudósításában a New York Times.

A kegyetlenségéről és harciasságáról ismert szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam katonái arra esküdtek fel, hogy inkább öngyilkosok lesznek, mintsem fogságba kerüljenek.

Úgy tűnik azonban, hogy a város ostroma fordulópontot jelent. A dzsihadisták látványos vereségeket szenvedtek Irakban és Szíriában, de az amerikai lap szerint még így is megdöbbentő, hogy hányan adták meg magukat a kurdoknak múlt vasárnap óta.

Moszul kilenc hónapos ostroma során viszonylag kevesen választották a fegyverletételt. A később – tizenegy nap alatt - visszafoglalt Tal Afarnál már ötszázan adták meg magukat.

Havidzsát 15 nap alatt sikerült megtisztítania az iraki hadseregnek a dzsihadistáktól, de az igazán kemény csata csak három napig tartott. Ezt követően a szélsőségesek családjaikkal együtt menekülni próbáltak.

Egy Kirkuk közelében található fogolytáborban készült fotón a földön ülő férfiakat – köztük egy Lionel Messi nevét viselő futballpólós – foglyot látni.

A Times riportere szerint testközelből már korántsem tűnnek olyan kemény harcosoknak. Cipőjüket, övüket elvették és ruhájukon az látszott, hogy már napok óta nem jutottak el a mellékhelyiségbe.

Az egyik férfi olyan büdös volt, hogy amikor kihallgatásra vitték, fogvatartói majdnem elájultak – írta a riporter. A kurdok megengedték, hogy az újságíró több fogollyal is beszéljen, akik közül sokan azt állították, hogy szakácsok vagy irodai dolgozók voltak.

Többen arról beszéltek, hogy csak egy-két hónapig voltak az Iszlám Állam szolgálatában, miközben a kurd kihallgatók arra gyanakodtak, hogy előre betanult szöveget ismételnek.

A dzsihadisták korábban éppen ebben a városban vettek fel olyan videókat, amelyeken brutálisan megkínozták és meggyilkolták kurd foglyaikat.

Sok őrizetes azt is állította, hogy soha nem látott lefejezést, sőt nem is hallott ilyesmiről.

Az egyik fogoly azonban elismerte, hogy hitt az Iszlám Állam szellemiségében és azért csatlakozott, mert havi százdolláros fizetést kapott tőlük, ami jobb volt, mint bárhol máshol.

Heteken át egy lövészárokban rejtőzött, az amerikai bombázások elől és azután adta meg magát, hogy Havidzsa dzsihadista kormányzója arra szólította fel embereit, hogy adják meg magukat a kurdoknak, mielőtt az iraki hadsereg vagy a sííta milíciák kezébe kerülnének. Ezek ugyanis hírhedtek arról, hogy nemcsak a dzsihadista harcosokat, de családjaikat is kivégzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×