eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
A látogatás, amely átrendezheti a nemzetközi erőviszonyokat

A látogatás, amely átrendezheti a nemzetközi erőviszonyokat

Szaúd-Arábia Izrael után az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese – most mégis Oroszországtól vesz fegyvert. A szaúdi király moszkvai látogatásán korszerű rakétarendszer szállításáról állapodtak meg. Elemzők szerint a vizit átrendezi a nemzetközi erőviszonyokat.

Először ellentmondó hírek érkeztek róla, aztán világossá vált: Szaúd-Arábia valóban szerződést írt alá Oroszországgal, amelynek értelmében modern, S-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol. Erről állapodtak meg Szalman szaúdi király múlt heti, Moszkvai látogatásán.

Jelentések szerint elvi megállapodást kötöttek

tankelhárító, vezérelt rakéták és rakétavetők eladásáról,

sőt arról is, hogy Szaúd-Arábiában is gyártanak majd Kalasnyikov-gépfegyvert.

Egy korábbi becslés szerint a szaúdiak 3,5 milliárd dollár értékben vesznek orosz légvédelmi rakétákat. Az ügylet tényét hétfőn az orosz Szövetségi Haditechnikai Együttműködési Szolgálat szóvivője is megerősítette.

Nem sokkal később a hasonló amerikai ügynökség közölte, hogy 15 milliárd dolláros fegyvereladási ügyletet kötöttek a szaúdiakkal. Ez az összeg akkora, mint az éves orosz fegyverexport értéke.

Mindezek ellenére kommentátorok

figyelemreméltó és a nemzetközi kapcsolatok rendszerét átalakító tényként kezeli a szaúdi király moszkvai útját.

Putyin orosz elnöknek Amerika egyik legfontosabb szövetségesét sikerült megszólítania és a párbeszéd kihathat a globális olajárakra és talán a közel-keleti politikára is.

A királynak egy Boeing 747-esen érkezett népes delegációja az orosz gazdaság számára fontos, több milliárd dolláros befektetésekről tárgyalt és a szaúdi külügyminiszter még azt is megjegyezte, hogy hamarosan feloldhatják a Moszkva elleni nyugati szankciókat – ezt azonban főként az iráni és az orosz média kapta fel, míg a nyugati sajtó nem. Adel Al-Dzsuber az orosz Rosszija 24 tévének nyilatkozott és azt mondta „reméli, hogy hamarosan sikerül rendezni a Moszkva és a nemzetközi közösség közötti különbségeket”. Az is hozzátette, hogy hazája „baráti országként” tekint Oroszországra.

Politikai fronton – így a szíriai háború ügyében - ugyanakkor nem történt látványos áttörés, de kommentátorok kiemelték, hogy a felek mekkora tisztelettel beszéltek egymással is hogy milyen ünnepélyesség kísérte a látogatást. A szíriai háborúval kapcsolatos nézetkülönbségek ellenére a felek állást foglaltak az országok területi egysége és a terror elleni harc mellett. Előbbi azért is érdekes, mert a szíriai rendezés lehetséges forgatókönyvei közt felmerült az ország felosztása. Emellett a kurd népszavazás kapcsán lehetőséggé vált Irak szétesése.

Az oroszok a királyt orosz és arab nyelven üdvözlő plakátokkal dekorálták ki a Vnukovó reptérhez vezető utat és Szalmant a Kreml aranyozott borítással díszített András-termében fogadta Vlagyimir Putyin. A király ezek után szaúdi látogatásra hívta meg az orosz elnököt.

Közben a két ország olajügyi illetékesei kidolgoztak egy olyan alkut, amelynek nyomán jövő márciusig csökkentik a kitermelést és ezzel segítenek feljebb tornászni a kőolaj árát. Washingtonból hivatalosan nem kommentálták az oroszok és a szaúdiak közeledését, de az egyik külpolitikai intézet elemzője megjegyezte: „az oroszok jól játszottak gyenge lapjaikkal és be tudnak lépni abba a vákuumba, amit Amerika maga után hagyott.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×