eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mégsem kiáltják ki a katalán függetlenséget?

Mégsem kiáltják ki a katalán függetlenséget?

A szeparatista katalán kormányt gondolkodásra késztette, hogy sok bank Spanyolország más vidékeire költözne át és az is, hogy több százezer katalán tüntetett a tervezett elszakadás ellen.

Egyre több jel mutat arra, hogy a Spanyolországtól való függetlenségért kampányoló katalán kormányzat mégsem mondja ki a tartomány függetlenségét.

Várakozások szerint Carles Puidgemont, a regionális autonómia vezetője az autonóm terület parlamentjének keddi ülése után jelentette be volna a lépést.

A BBC szerint pártja több tagja azt mondja: szimbolikus bejelentést tesz majd: ahelyett, hogy deklarálná a függetlenséget,

maximum annyit mond, hogy milyen út vezethet el a teljes függetlenségig.

A spanyol központi kormány által nem elismert hónap eleji népszavazáson a katalán választók valamivel több mint egyharmada voksolt az elszakadásra, miközben figyelemre méltó volt, hogy mennyien maradtak távol.

A hétvégén ez a magát „csendes tömegnek” nevező réteg végre hallatta a hangját: Barcelona utcáin legkevesebb 300 ezren tüntettek azért, hogy Katalónia maradjon Spanyolország része.

Mindez csak fokozta a katalán kormányzatra nehezedő nyomást. A hétvégén újabb nagybank, a katalán Caixabank közölte, hogy egy másik régióba telepíti központját. Hasonló bejelentést tett a Gas Natural energiacég.

Tudósítók megjegyzik: a lépés nem jelenti a dolgozók és a javak áttelepítését, viszont a telephelyváltás nyomán a cégek máshol fizetnének adót.

Az adókérdés pedig kulcsfontosságú a katalánok számára: a gazdag és a spanyol nemzeti össztermékhez a többi régióhoz képest nagyságrendekkel többet adó tartományban a szeparatizmust épp az tüzelte, hogy a katalánok jóval többet adnak a közösbe, mint amennyit Madridtól visszakapnak.

Közben az ikonikus spanyol pezsgő, a Cava gyártójának elnöke is azt mondta: javasolja az igazgatótanácsnak hogy költözzenek el.

„Ha az egyoldalúan kikiáltott függetlenség felé haladunk, akkor sok cég hagyja majd el Katalóniát és ez ártani fog a tartománynak” – mondta a Freixenet főnöke, José Luis Bonet.

A kompromisszum készség jele lehet, hogy a katalán kormányzat gazdasági minisztere, Santi Vila azt mondta: „tűzszünetre van szükség” a katalán és a központi spanyol vezetés között és a függetlenség híveinek türelmesnek kell lenniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×