eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az ukrán oligarchák visszafogják a nyugati integrációt?

Az ukrán oligarchák visszafogják a nyugati integrációt?

„Az oligarchák és nemzetközi cégek összecsapása várható Ukrajna nyugati integrációjával” – írja az Irish Times a Ryanair keleti terjeszkedéséről írva. A lap szerint ugyanakkor az ország – a válság ellenére – komoly üzleti lehetőségeket kínál.

Az ír tulajdonú Ryanair légicégnek sikerült tovább rombolnia megítélését több százezer foglalás törlésével és a pilóták körüli botránnyal, viszont van még Európának olyan szeglete, ahol szívesen látnák hárfás emblémájú gépeket.

Ukrajna azt remélte, hogy azután hogy az EU lehetővé tette polgárainak a vízummentes utazást, a nyáron sikerül megállapodást kötni az ír diszkont légitársasággal.

A kijevi Boriszpil reptér azonban elutasította és „gazdaságilag életképtelennek” nevezte az ötletet.

Sok ukrán úgy gondolja, hogy az ország egyik oligarchája akadályozta meg, hogy olcsóbban utazhassanak az EU-ba. A közvélekedés az, hogy Igor Kolomojszkij, a reptér domináns légitársasága, az UIA társtulajdonosa tett be a megállapodásnak.

 A milliárdos Kolomojszkij nemcsak komoly gazdasági, de politikai hatalommal is bír és riválisai szerint saját érdekeit védi.

A huzavona azzal végződött, hogy a Ryanair júliusban közölte, nem repül inkább a korábban oroszos hangzású néven – Borispolként - említett Borispilbe.

Az ukrán kormány ugyanakkor és a nyugatos parlamenti képviselők ugyanakkor eltökélték, becsalogatják a nyugati cégeket és a Ryanair-affér kapcsán azt mondják: mindössze arról van szó, hogy később jönnek az írek.

A Ryanair közleménye szerint a kijevi reptér döntése az volt, hogy inkább „magas tarifájú cégeket védi”.

Ez a közlemény „diagnózis az ukrán államról” – mondta az Irish Timesnak Mustafa Nayem ukrán parlamenti képviselő.

„Lényegében ezt üzeni: Kedves ukránok, mivel nálatok őrültek háza van és megszoktátok, hogy egy bizonyos oligarchának fizettek tizedet, mi inkább egy másik, civilizált országba fektetünk be”.

Volodimir Omeljan gazdasági miniszter pedig azt mondta az ír lapnak, hogy az alku Kolomojszkij cégének „művi blokádja” miatt hiúsult meg.

„A Ryanair töri majd meg a jeget Ukrajna számára, mert megtör egy monopóliumot, ami gazdaságunk egészére jellemző” – tette hozzá, arra utalva, hogy reménykedik egy majdani megállapodásban.

Az oligarcha cége viszont beperelte a minisztert, mert „beavatkozott” az üzleti tárgyalásokba.

Az Irish Times szerint hasonló vitákra lehet számítani az ukrán gazdaság más ágazataiban is, ahol az oligarchák megszokták, hogy átláthatatlan politikai hálózatuk segítségével tartják kezükben az üzletet. A lap megjegyzi: Ukrajna vonzereje az, hogy 4 EU-tagállammal határos, dinamikus informatikai szektorral, kiváló termőföldekkel és kiterjedt szállítási hálózattal rendelkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×