eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kikiálthatják a katalán függetlenséget

Kikiálthatják a katalán függetlenséget

Katalónia néhány napon belül kikiáltja függetlenségét – közölte a spanyolországi régió vezetője az ellentmondásos hétvégi népszavazás nyomán. Közben Fülöp spanyol király ritka televíziós üzenetben bírálta a katalán vezetést, és az alkotmányos rend helyreállítását sürgette.

Katalónia forrong – megrögzött szeparatisták és a függetlenség ellenzői is a spanyol kormány ellen tüntettek. Ami egyesítette őket, az a régióba vezényelt spanyol rendőrök kemény fellépése volt, amelynek nyomán több mint 800-an megsebesültek.

A tiltakozás részeként kedden zárva tartott a régióban sok üzlet és hivatal, valamint leállt a tömegközlekedés. Voltak azonban olyan üzletek Barcelonában, amelyek csak az aktivisták nyomására húzták le a rolót.

A regionális főváros utcáin több tízezren vonultak fel, a tiltakozók lezártak több autópályát is. A fontosabb spanyol szakszervezetek ugyanakkor nem támogatták a sztrájkot.

A tüntetők mellett állt ki viszont a Barcelona futballklub, ahol leállították az edzést, és bezárt a múzeum. A Barca közleményében ugyanakkor nem foglalt nyíltan állást a függetlenség mellett.

A vasárnapi referendumon a résztvevők 90%-a az elszakadásra szavazott, csakhogy a szavazásra jogosultnak mondott 5,4 millió lakos kevesebb mint fele, mintegy 2 millió ember ment el voksolni.

Így a katalánok 36%-a foglalt állást az önállóság mellett, és Carles Puigdemont, a regionális autonómia vezetője ennek nyomán közölte azt, hogy

napokon belül kikiáltják a függetlenséget.

A spanyol kormány szerint jogsértő voksolás utáni első interjújában a katalán vezető azt mondta a BBC-nek, hogy a végleges eredmények után 48 órával egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget – ez valószínűleg a hétvégén, vagy a jövő hét elején történik meg. Azt állította, hogy „mindig is párbeszédet akart a spanyol kormánnyal, de a katalánoknak kell dönteniük”.

„Hogyan fogadhatja el Spanyolország, hogy össze akarják tépni az alkotmányát?”

– tette fel a kérdést a riporter. „Egyetlen társadalomnak sem kell elfogadnia olyan status quót, amit nem akar. Vannak emberek, akik úgy értelmezik az alkotmányt, mint a Bibliát, mintha az abszolút igazságokat tartalmazna, még akkor is, ha a nép mást akar” – szólt a válasz.

VI. Fülöp spanyol király keddi televíziós beszédében „felelőtlennek” nevezte a katalán kormányzatot. „A jogon és demokrácián kívül helyezték magukat, megpróbálták megtörni Spanyolország egységét és nemzeti önrendelkezését”. A király határozottan kiállt Mariano Rajoy kormánya mellett, amelynek felelőssége – szavai szerint – „legitim hatalomként biztosítani az alkotmányos rendet”.

Azt is megjegyezte, hogy „a katalán kormányzat szisztematikusan megsértette a törvényt, megengedhetetlen hűtlenséget mutatott és aláásta a katalán társadalom harmóniáját és az együttélést”.

A forrongó tartományban viszont a szeparatisták és a kilépést nem forszírozó katalánokat is felháborította, hogy a király nem tért ki a Spanyolország más területeiről odavezényelt rendőrök kemény fellépésére.

A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a király általában csak karácsonykor szól a nemzethez, és nem szól bele a spanyol politikába. Legutóbb Fülöp apja, János Károly lépett közbe, az 1981-es sikertelen katonai puccs idején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×