eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A legnagyobb polgári mentőakció: 110 ezer brit rekedt külföldön

A legnagyobb polgári mentőakció: 110 ezer brit rekedt külföldön

A brit történelem egyik legnagyobb polgári mentőakciójaként írják le egy működését felfüggesztő légi cég százezer utasának hazaszállítását. A Monarch Airlines hétfőn függesztette fel működését.

A brit Monarch légi cég a fapados korszak előtti idők egyfajta fapados légitársasága volt. A cég egyaránt szervezett üdüléseket, de szimpla jegyeket is lehetett venni a járataira. A KPMG könyvvizsgáló cég hétfő hajnalban közölte, hogy a nagy múltú vállalat ellen felszámolási eljárás indult, és minden, Nagy-Britanniából induló járatát azonnali hatállyal törlik. Ennek nyomán

110 ezer külföldön rekedt utast kell hazaszállítani, amit a brit történelem legnagyobb polgári mentőakciójának neveztek.

A legnagyobb polgári mentőakció: 110 ezer brit rekedt külföldön

A brit Polgári Légügyi Hatóság 30 chartergépet bérelt az utasok hazaszállítására. Az akció akár két hétig is eltarthat. Illetékesek azt állítják, hogy senki sem ragadt külföldön, az embereket nyaralásuk végén, további költség nélkül hozzák haza. Közben

további 300 ezer ember foglalását törölték.

 Tudósítók megjegyzik: ez az eddigi legnagyobb brit légitársaság, amely csődbe ment.

Az utasoknak azt tanácsolták, hogy egy külön erre a célra létrehozott weboldalon figyeljék a híreket. Chris Grayling közlekedési miniszter elismerte, hogy „különleges műveletről” van szó, és hogy a helyzet súlyosan érinti a külföldön pihenőket.

A hír rosszkor jött a Brexit-tárgyalások miatt erősen megosztott brit konzervatív kormánynak. Épp most kezdődött a párt szokásos őszi kongresszusa, ahol azt akarták hangsúlyozni, hogy egységesek és a kezükben tartják az irányítást.

A Monarchot 1968-ban alapították, és csaknem 3000 dolgozója van. Az egyik nagy szakszervezet azzal vádolta a kormányt, hogy tétlenül nézte, hogyan megy csődbe a cég és hogy a potenciális befektetőket és vásárlókat elriasztotta a Brexit körüli bizonytalanság. Egyelőre ugyanis nem világos, milyen feltételekkel repülhetnek majd brit cégek a kilépés után az Európai Uniós országokba.

A Monarch megítélése általában jó volt, de ritkán tűnt stabil vállalatnak. 2014-ben egy befektetői cég vette meg svájci tulajdonosaitól, és fizetéscsökkentést fogadtatott el a dolgozókkal. A vállalatnak nem jött jól, hogy két legnagyobb úti célja, Egyiptom és Tunézia egy ideig nem minősült biztonságos országnak az ott történt terrortámadások miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×