Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Iszlám Állam haldoklik, de a vezére él

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Haláltusáját vívja a Közel-Keleten az Iszlám Állam, de úgy tűnik, a dzsihadisták önjelölt vezére még él és virul. Abu Bakr al-Bagdadi 45 perces szózatot intézett híveihez. A beszéd közelmúltbeli eseményekre utalt, ami azt erősíti meg, hogy életben a terroristavezér.

Akinek halálhírét keltik, sokáig él – úgy tűnik, a mondás különösen igaz Abu Bakr al-Bagdadira, az Iszlám Állam önjelölt kalifájára. Az utóbbi években már olyan sokszor repülte a körbe a világot a halálhíre, hogy a média és a közvélemény is gyanakvóvá vált.

Al-Bagdadi most világos életjelet adott:

egy 45 perces beszédben érintette a Japán és az Egyesült Államok elleni észak-koreai fenyegetést és Moszul ostromát. (Az észak-iraki várost júliusban foglalták vissza az Iszlám Államtól az iraki erők és szövetségeseik.)

Nyugati védelmi illetékesek nyilatkozatai arra utalnak, hogy szerintük is életben lehet a brutális kegyetlenkedéséről és terrorjáról ismert csoport vezetője.

„Tudunk a hangfelvételről, és megvizsgáljuk. Nincs okunk feltételezni, hogy nem eredeti, de egyelőre nincs bizonyítékunk” – mondta egy védelmi illetékes a BBC-nek. A beszédet egy az Iszlám Állammal kapcsolatokat fenntartó csoport honlapjára tették fel, és a Telegram nevű titkosított csevegőprogramon keresztül adtak hírt róla. November óta ez az első nyilatkozat al-Bagdaditól.

A felvételen hallhatók utalások a szíriai Rakkára és Hamára, valamint a líbiai Szirtére.

A vérontás nem lesz hiábavaló – mondja a szónok.

Kitér emellett a Kazahsztánban folyó, orosz szervezéssel indított szíriai béketárgyalásokra is. Egy ponton azt is megjegyzi, hogy az Egyesült Államok nem tudja visszaszorítani Oroszország növekvő befolyását Szíriában.

A BBC szerint al-Bagdadi a még az Iszlám Állam által uralt területen bújkálhat. Csak néhányan tudhatnak hollétéről, ami miatt az amerikai különleges egységek egyelőre nem akadtak a nyomára.

Oroszország júniusban közölte, hogy egy orosz légitámadásban „nagy valószínűséggel” megölték al-Bagdadit. A bevetést az Iszlám Állam fővárosaként emlegetett – és még mindig ostromlott – Rakka ellen hajtották végre. Egy iráni illetékes később azt mondta: „bizonyosan meghalt” a terrorszervezet főnöke.

Az, hogy al-Bagdadi most előkerült, ideiglenesen megemelheti a különböző erők által szorogatott dzsihadista fegyveresek harci morálját. Ugyanakkor az Iszlám Állam vezérének biztonsága érdekében titokban kell tartania hollétét, így csak ritkán kommunikál. Mindez azt jelenti, hogy nincs lehetősége személyesen irányítani a hadműveleteket.