Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kerüli a kényes kérdéseket a munkáspárti vezér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jeremy Corbyn arra készül, hogy a következő választások után ő lesz az új brit miniszterelnök – így jellemezte néhány a lap a brit ellenzék látványosan megerősödött vezérét, aki most a szokásos őszi pártkonferencián erősíti meg befolyását. Ugyanakkor kínos neki, hogy aktivistái egy részét antiszemitizmussal vádolják.

Corbyn a következő választások után arra készül, hogy besétál a Downing Street 10-be – írta az őszes hajú és tavaly még egy pártbeli puccsal fenyegetett brit ellenzéki vezetőről az Economist magazin.

A Guardian pedig megjegyezte:

megváltozott ember, menetel a hatalom felé,

és hogy a most zajló hagyományos őszi pártkonferencia arról szól, hogyan tegyenek a kedvére.

Corbynt a fiatalokból álló és gyorsan párttagsághoz jutott Momentum mozgalom juttatta hatalomra, és most ezeknek az aktivistáknak a jóvoltából törölték a vitát a brit társadalmat leginkább megosztó kérdésről: a Brexit utáni EU-hoz való viszonyról.

Jeremy Corbyn így elkerülhette a párton belüli újabb konfliktust, a Munkáspárt viszont nem vallott színt arról, hogy a britek kilépése után is fenntartaná-e az uniós dolgozók szabad mozgását és a közöspiaci tagságot.

A Momentum aktivistái nagy nyomást gyakoroltak a brightoni pártkonferenciára érkező tagokra, hogy összpontosítsanak a belpolitikai ügyekre, így

a lakáspiacra, a szociális ellátásra, az egészségügyre és a vasútra.

Corbyn a hagyományos munkáspárti baloldal, nem pedig a Tony Blair-féle 'light' változat képviselője, és árnyékkormányának képviselői már felvetették, hogy újraállamosítják a brit vasút egy részét és a közszolgáltatásokat, például a vízműveket is – úgy, hogy a részvényesek nem a piaci árat kapják meg papírjaikért, hanem az eredeti befektetés ellenértékét.

A munkáspárti vezér emellett ismert az Európai Unióhoz való felemás hozzáállásáról, és arról, hogy csak ímmel-ámmal kampányolt a bentmaradás mellett. Mostani politizálása azt sejteti, hogy azokat az „egyszerű embernek” titulált, de a dolgozók érdekvédelmi szervezeteivel szimpatizáló szavazókat akarja visszacsábítani, akik azzal büntették a durva megszorításokért a volt konzervatív kormányt, hogy a Brexitre szavaztak.

„A Brexit és a bevándorlás nehéz kérdések, és érthető, hogy az embereket aggasztja a nyilvános vita. Mozgalomként világossá kell tennünk, hogy a zuhanó bérekre és az alulfinanszírozott közszolgáltatásokra a nagyobb dolgozói jogok jelentik a választ, valamint a jelentős beruházások és a privatizáció vége” – közölte a Corbynt a párton belül megerősítő balos platform, a Momentum vezetése.

Közben a kormányzó konzervatívoknak jól jött, hogy ismét

felszínre került a Munkáspárt egyik kínos problémája, az antiszemitizmus kérdése.

A pártkonferencia egyik rendezvényén a palesztinok jogaiért kampányoló aktivisták a náci Németországhoz hasonlították Izraelt, sőt az is elhangzott: fel kéne számolni a párton belüli zsidó csoportokat.

Az egyik felszólaló szerint Izraelt és az izraelieket ugyanúgy kell kezelni, mint a nácikat és a fehér dél-afrikaiakat az apartheid idején.

Közben a párt parlamenti frakcióvezetője elismerte, hogy olyan antiszemita Twitter-bejegyzéseket látott munkáspárti tagoktól, amelyek a „30-as éveket idézték”, és amelyektől „felállt a szőr a hátán”.