Lesz pénz az élelmiszerbotrány kivizsgálására

Infostart
2017. szeptember 14. 18:35
Az élelmiszerek minőségi tesztelésére fordítható anyagi támogatásért folyamodhatnak az Európai Bizottsághoz azok az uniós tagállamok, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak – közölte a csehországi Jihlavában Věra Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa.

A cseh parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának ülésén Věra Jourová közölte: az élelmiszerek minőségének vizsgálatára a bizottság egymillió eurót különít el az idei költségvetésből. További egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

„A jogi álláspontunk az, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó.

Megvannak az eszközeink arra, hogy ezt kiiktassuk” – szögezte le a cseh uniós biztos. Úgy vélte, hogy a probléma orvoslásának leggyorsabb útját a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása hozhatja.

A szlovák és a cseh illetékes minisztériumok az egész Európai Unióra érvényes új szabályokat részesítenék előnyben. Felhívják a figyelmet arra, hogy az ellenőrző hivataloknak egyelőre nincs joguk megbüntetni a külföldi cégeket azért, ha kettős minőségű élelmiszert forgalmaznak. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök korábban úgy fogalmazott, mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjanak erre a problémára, új, uniós érvényű törvényt viszont emiatt nem fognak létrehozni.

Věra Jourová arra számít, hogy az újabb tesztelések több tucatnyi terméknél mutatnak majd ki eltéréseket a minőséget és az összetételt tekintve, amelyek alapján azután eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal, esetleg a forgalmazókkal szemben. A biztos hangsúlyozta: az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el azt, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon annak minősége. A szlovák földművelésügyi minisztérium szeptemberben tájékoztató honlapot indít, ahol megtalálhatók lesznek a kettős minőségben forgalmazott áruk.

Pozsony októberben készül egy nagy konferencia megszervezésére, amelynek témáját az élelmiszerek felülvizsgálata adja.

Az előzetes egyeztetések alapján nyolc országban indulhat el a tesztelés.

Jean-Claude Juncker szerdai évértékelő beszédében az Európai Parlamentben azt mondta, hogy az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlata elfogadhatatlan.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lesz pénz az élelmiszerbotrány kivizsgálására
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást