eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Vannak, akiket luxusba fújt a hurrikán

Vannak, akiket luxusba fújt a hurrikán

Akár 70 milliárd dolláros kárt is okozhatott a Harvey és Irma hurrikán - mondja egy biztosítócég. A Hiscox vezetése szerint az idei év az egyik legrosszabb a természeti csapások szempontjából. Közben Floridában visszaengedték otthonaikba a déli szigetek lakóinak egy részét.

50 és 70 milliárd dollárnyi összeget kell majd kifizetni a biztosítóknak a Harvey és Irma hurrikánok pusztítása nyomán – ezt jósolta Bronek Masojada, a Hiscox biztosítócég vezérigazgatója.

A biztosító főnöke szerint Harvey okozta a kisebb kárt – 20-30 milliárd dollárnyit – míg Irma valamivel többet, 30-40 milliárdnyit.

Hasonló becslést tett közzé az egyik versenytárs, az RMS.

A sokkoló pusztítás ellenére a Irma kevesebb kárt okozott, mint számítottak rá, így meglepő módon a tőzsdéken emelkedtek a biztosítócégek papírjai.

Az egyéb, gazdasági károk ugyanakkor jóval magasabbak, azokat 200 és 300 milliárd dollár közöttire becsülik.

A biztosító vezetője azt is elárulta, hogy a texasi Houstonban csak minden hatodik háztulajdonos rendelkezett biztosítással. Azt jósolta, hogy az események nyomán az Egyesült Államok egész területén

emelkedni fog a lakásbiztosítások ára.

A Florida déli partvidékén található Keys szigetcsoport házainak negyede megsemmisült, míg 65 százaléka súlyosan károsodott.

Közben kedden visszaengedték a körzetbe a lakosok egy részét – akik most azzal szembesültek, hogy

a hatalmas szelek szabályosan összehajtogatták a házaikat.

Irma legkevesebb 43 ember életét követelte a karibi térségben, míg Floridában eddig 11 halottról tudnak.

A hatóságok megengedték a hazatérést Miami Beach 90 ezer lakosának is, de azt mondták: nem feltétlenül jó ötlet otthon maradni. Floridában kedden is több mint 6 és félmillió otthon és vállalkozás volt áram nélkül.

Közben az állam központi részén található orlandói Disney World vidámpark közölte, hogy ismét megnyitja kapuit a vendégek előtt, annak ellenére, hogy jó pár transzformátora felrobbant a viharban.

Éles bírálat érte ugyanakkor a brit kormányt – az egyik terület, Anguilla volt igazságügyminisztere megalázónak nevezte az anyaország által juttatott segélyt és azt mondta: valószínűleg azért fukarkodnak, mert szégyellik, hogy adóparadicsomokat tartottak fent a térségben. A londoni kormány 32 millió fontot utalt ki, miközben több szigetlakó azt mondta: lakhatatlanná váltak a területek. Mivel a pénzből 28 milliót már elköltöttek, a volt illetékes megjegyezte: jó ha egy iskola felépítésére elég lesz a maradék.

Mindeközben legalább egy helyen biztosan jól érzik magukat a térségben rekedt emberek. A Norwegian Escape óceánjáró luxushajó utasai inkább azt választották, hogy

a nyílt tengeren maradnak, mintsem partra szálljanak Miamiban.

Cserébe a személyzet korlátlan mennyiségű étellel és itallal szórakoztatja őket. A hajó egy darabig nem is tud visszatérni, mivel Miami kikötőjében is kárt okozott a példátlan vihar. A cég más hajói ugyanakkor részt vesznek a térség lakosainak segélyezésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×