Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A klímaváltozás ügyéért harcol az ENSZ-közgyűlés új elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Keddtől Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésének elnöke. Szlovák politikus első alkalommal foglal el ilyen magas pozíciót az ENSZ rendszerében. Egy évre szóló megbízatása alatt a konfliktus megelőzésre szeretné a legnagyobb hangsúlyt fektetni, egyebek mellett a klímaváltozás területén.

A NASA űrfelvételeket készített az Irma hurrikán pusztításáról, amelyeken jól látható, hogy az amerikai Virgin-szigetek zöldes színe barnává változott a katasztrófa következtében. A szakemberek azt állítják, hogy az Atlanti-óceánon tomboló szélviharok ereje és száma a globális felmelegedés miatt egyre növekszik.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter, aki kedden foglalta el az ENSZ-közgyűlés elnökségét, a globális éghajlatváltozás elleni küzdelmet feladatai közül a legfontosabbnak tartja.

„A klímaváltozás élet-halál kérdése bizonyos országok számára a csendes-óceáni térségben, ahol a vízszint emelkedése azzal jár, hogy országok tűnhetnek el a föld felszínéről. Ez azt jelenti, hogy folytatnunk kell a munkát, hogy a téma fontosságát a lehető legszélesebb körben hirdessük, és ehhez megfelelő támogatást kapjunk” – fejtette ki Miroslav Lajčák.

Az ENSZ-közgyűlés új elnökének nem lesz könnyű dolga, hiszen néhány hónappal azután foglalta el posztját, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, kilép a párizsi klímaegyezményből.

Az ENSZ-közgyűlés elnöke a legmagasabb pozíció a világszervezetben és mind a 193 tagországot képviseli.