eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A klímaváltozás ügyéért harcol az ENSZ-közgyűlés új elnöke

Keddtől Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésének elnöke. Szlovák politikus első alkalommal foglal el ilyen magas pozíciót az ENSZ rendszerében. Egy évre szóló megbízatása alatt a konfliktus megelőzésre szeretné a legnagyobb hangsúlyt fektetni, egyebek mellett a klímaváltozás területén.

A NASA űrfelvételeket készített az Irma hurrikán pusztításáról, amelyeken jól látható, hogy az amerikai Virgin-szigetek zöldes színe barnává változott a katasztrófa következtében. A szakemberek azt állítják, hogy az Atlanti-óceánon tomboló szélviharok ereje és száma a globális felmelegedés miatt egyre növekszik.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter, aki kedden foglalta el az ENSZ-közgyűlés elnökségét, a globális éghajlatváltozás elleni küzdelmet feladatai közül a legfontosabbnak tartja.

„A klímaváltozás élet-halál kérdése bizonyos országok számára a csendes-óceáni térségben, ahol a vízszint emelkedése azzal jár, hogy országok tűnhetnek el a föld felszínéről. Ez azt jelenti, hogy folytatnunk kell a munkát, hogy a téma fontosságát a lehető legszélesebb körben hirdessük, és ehhez megfelelő támogatást kapjunk” – fejtette ki Miroslav Lajčák.

Az ENSZ-közgyűlés új elnökének nem lesz könnyű dolga, hiszen néhány hónappal azután foglalta el posztját, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, kilép a párizsi klímaegyezményből.

Az ENSZ-közgyűlés elnöke a legmagasabb pozíció a világszervezetben és mind a 193 tagországot képviseli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×