eur:
395.05
usd:
370.93
bux:
65061.82
2024. április 19. péntek Emma
Leírhatatlan pusztítást végzett az egyik legerősebb hurrikán, Irma

Leírhatatlan pusztítást végzett az egyik legerősebb hurrikán, Irma

Gyakorlatilag lakhatatlan lett Barbuda Karib-tengeri sziget az Irma hurrikán pusztítása miatt. A festői szépségű francia és holland fennhatóságú Szent Márton-szigetet pedig a helyi hatóságok szerint 95 százalékban elpusztította a vihar.

Leírhatatlan pusztítást végzett az útjába került első karibi szigeteken az évszázad egyik legerősebb atlanti hurrikánjává alakult Irma.

Leírhatatlan pusztítást végzett az egyik legerősebb hurrikán, Irma

A helyi hatóságok és légifelvételek tanúsága szerint Barbuda-szigeten szinte egyetlen ház sem maradt épen. Míg Barbudán az otthonok víz alá kerültek és a lakosság fele hajléktalanná vált, addig 80 ezer lakost számláló Antigua elkerülte a nagyobb pusztítást – mondta a két szigetből álló állam miniszterelnöke.

Leírhatatlan pusztítást végzett az egyik legerősebb hurrikán, Irma

Négy szigetről jelentettek halálos áldozatokat. Bár a számuk tíz alatt volt csütörtök reggel, egy kisgyereket is említettek köztük. A Franciaország és Hollandia között megosztott Szent-Márton szigeten legkevesebb hatan haltak meg a hatóságok szerint.

A helyi kikötőkben egymásra dobálta hajókat a vihar, az utcákat és házakat elöntötte a víz.

Az Irma széllökéseinek sebessége elérte a 290 kilométer/órát.

A sziget déli, holland felén a karibi térség harmadik legnagyobb repterét elpusztította a vihar. A holland haditengerészet két hajót küldött a lakosok megsegítésére.

A francia Guadeloupe kormányzója szerint a halottak száma emelkedni fog, mert még nem kutatták át a sziget egyes részeit.

A brit fennhatóságú Anguillán az egyik túlélő azt mondta: a sziget úgy néz ki, mintha atomcsapás érte volna.

Leírhatatlan pusztítást végzett az egyik legerősebb hurrikán, Irma

Az amerikai osztályozás szerint az 5-ös, azaz legerősebb kategóriába tartozó Irma miatt az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Rico területének felén – a szelek és áradások miatt - megszűnt az áramszolgáltatás.

Előrejelzések szerint a vihar csütörtökön a természeti katasztrófák miatt sokat szenvedett Haiti és Dominikai Köztársaság északi partvidéke mellett halad el, majd érintheti Kubát és a Bahama-szigeteket is.

Valószínűleg szombaton vagy vasárnap éri el Floridát és addigra kissé mérséklődik az ereje és 4-es kategóriás viharrá minősíthetik le. A félsziget déli részéhez közeli kis szigetekről már megkezdték a lakosok és turisták evakuálását. Az Orlandó nemzetközi reptér szombat este öt órától nem fogad és nem indít járatokat.

Két hét alatt így ez lesz a második hurrikán amely lesújt az Egyesült Államokra.

Szakértők megjegyezték, hogy az Irma az eddigi legerősebb hurrikán, amely az Atlanti-óceánon kialakult. Hozzátették: a hurrikán ereje ingadozhat és nem világos, hogy pontosan merre halad majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×