eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Brexit után jóval kevesebb vendégmunkást fogadna Anglia

A Brexit után jóval kevesebb vendégmunkást fogadna Anglia

A The Guardian brit napilap megszerezte azt az egyelőre titkos tervezetet, amely szerint a Brexit, azaz Nagy-Britannia Európai Uniós kiválása után kevesebb alacsony képzettségű bevándorlót fogadnának be a szigetországba. 2019 márciusától erősen megválogatnák, ki jöhet Angliába munkát vállalni. A BBC értesülése szerint ezt a javasolt tervezetet még nem írták alá. A szakminiszterek ősszel ülnek le tárgyalni az új bevándorlási rendszerről. Annyi bizonyos, hogy amikor a Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, a 28 tagország állampolgárai elvesztik a szigetországi munkavállalás korlátozatlan jogát.

Vannak olyan iparágak Nagy-Britanniában, amelyek erősen rászorulnak külföldi vendégmunkások alkalmazására. Tehát valószínű, hogy lesz egy átmeneti időszak, amíg a munkaerő-kérdések tisztázódnak.

A The Guardian napilap által megszerzett, 2017 augusztusára dátumozott, brit belügyminisztériumi okmány, amely szigorúan bizalmas jelzést visel, a Brexit után várható munkaügyi helyzetet taglalja. A 81 oldalas irat szerint az alacsony képzettségű munkavállalók számára csak kétéves tartózkodást garantálnának, a magasabb képzettségűeknek háromtól öt évig terjedő időt.

A statisztikák szerint

2016-ban 250 ezer Európai Uniós állampolgár költözött az Egyesült Királyságba és 117 ezer távozott.

A kiszivárogtatott szöveg szerint a brit kormány megvizsgálja, hogy a szabad munkaerő-bevándorlás helyett miként érvényesíthetné, hogy ez csak az igények kielégítésére korlátozódjék. Valószínűleg előre kell majd munkaengedélyt kérni, és beutazáskor útlevelet kell felmutatni.

A letelepedés joga nem jár majd automatikusan, és korlátozzák, hogy milyen hozzátartozók csatlakozhatnak a betelepülőhöz.

Az Európai Unió elhagyását hároméves átmeneti időszak követi majd, és az említett rendelkezések csak ennek letelte után lépnének érvénybe. De a kiszivárogtatott irat csak tervezet, tehát még véleményezni fogják szakértők.

Angliában erős tábora van a korlátozatlan munkaerő-beáramlás ellenzőinek, főleg a képzetlen munkaerőre vonatkozólag. A brit Szakszervezeti Tanács tart attól, hogy a fekete munkaerőpiac kihasználhat adódó lehetőségeket, s kizsákmányoló munkaadók jelenhetnek meg.

A kormány körülbelül 100 ezer fővel csökkentené a kiadott munkaengedélyek számát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×