Furcsa támadás amerikai diplomaták ellen

Infostart
2017. augusztus 26. 07:30
Az amerikai külügyminisztérium azt állítja, hogy legkevesebb 16 diplomatája szenvedett halláskárosodást. Az érintett személyek az USA tavaly újra megnyitott havannai nagykövetségén szolgáltak.

Szokatlan fegyvert vetettek be amerikai diplomaták ellen – legalábbis ezt állítja az amerikai külügyminisztérium. A State Department szerint tavaly év végén furcsa fizikai tüneteket fedeztek fel legkevesebb 16 amerikai diplomatánál, aki Kubában, az Egyesült Államok újból megnyitott követségén dolgoztak.

A dolgozók többek között halláskárosodást szenvedtek, de mostanra a támadások leálltak – mondta egy szóvivő.

Az elmúlt hat hónapban már több diplomatát hazahívtak kezelésre. Volt, aki hallókészüléket kapott.

A kubai vezetés tagadta, hogy bármi köze lett volna az incidensekhez, Washington azonban ennek ellenére már kiutasított két kubai diplomatát.

 „A szimptómák között halláskárosodás, szédülés, fejfájás és egyensúlyozási gondok szerepeltek” – idézett a CBS névtelek külügyi forrásokat. 

A CBS-tudósítás szerint illetékesek úgy gondolják, hogy az amerikai és kanadai diplomatákat „akusztikus támadások” sorozata érte otthonukban.

Az ügyben az amerikaiak, a kanadaiak és a kubaiak is nyomozást indítottak. Amikor az amerikai külügyminisztériumnál rákérdeztek a CBS-tudósításban elhangzottakra, a hivatalos reakció az volt, hogy egyelőre „nincs egyértelmű válasz” a történtekre.

Kanada szintén nyomozás indított az ügyben, de a kormány igyekezett megnyugatni az utazókat. „Nem gondoljuk úgy, hogy a Kubába látogató kanadai turisták vagy utazók veszélynek lennének kitéve” – szólt a hivatalos közlemény.

Kommentátorok felvetették, hogy a nyugati diplomaták elleni, eddig példátlan támadást esetleg egy harmadik ország ügynökei hajthatták végre. Neveket ugyanakkor nem említettek.