Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koalíciós partnerét okolja a kormányválságért a Híd elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bugár Béla a kormánypárti Híd elnöke koalíciós partnerét, a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) bírálja a Szlovákiában kialakult kormányválság miatt. A legerősebb ellenzéki párt, az SaS közben jelezte, hogy az SNS kilépése esetén hajlandó támogatni egy kisebbségi Smer-Híd alkotta kormánykoalíciót.

„Könnyű felbontani a koalíciós szerződést, de annál nehezebb újra egyezséget kötni” – mondta Bugár Béla a Szlovákiában hétfőn kirobbant koalíciós válság kapcsán. Bugár felszólította a kormánykoalíció tagjait, elsősorban a Szlovák Nemzeti Pártot, hogy felelősségteljesen kezeljék a kialakult helyzetet.

 „Szlovákiában ez a kormány az egyedüli, amely garantálni tudja a stabilitást, ezért elvárjuk a koalíciós partnereinktől, hogy legyenek tudatában a felelősségüknek, és ne ismétlődhessen meg még egyszer az, amit az elmúlt napokban tapasztaltunk. Erről fog szólni a pénteki koalíciós tanács” – tájékoztatott a pártelnök, hozzáfűzve, az, hogy a Smer, az SNS és a Híd alkotta koalíció tovább működjön, nem a pártnak, hanem a szlovákiai magyaroknak fontos. Véleménye szerint az ő érdekük az, hogy a Híd ebben a koalícióban teljesítse a kormányprogramban megfogalmazott célkitűzéseit. Bugár Béla újra leszögezte, hogy a koalíciónak nincs más alternatívája, és az előrehozott választások sem jelentenének megoldást.

 A legnagyobb ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) közben jelezte, hogy a Szlovák Nemzeti Pártnak a kormánykoalícióból való kiválása esetén csak az előrehozott választásokig támogatná a kisebbségi kormányt. Richard Sulík pártelnök úgy fogalmazott, hogy kétségkívül a nemzeti párt által irányított oktatási minisztériumban, az uniós támogatások körül kialakult korrupciós botrány vezetett a kormányválsághoz, amely mára hatalmas méreteket öltött. Az SaS elnöke szerint a koalíció meglopja az embereket, és amikor rajtakapják, veszekszik, de nem tudatosítja, hogy ezzel felforgatja az államot, és elmélyíti a kiábrándultságot, szégyent hoz az országra, s közben gyáván megfutamodik.

Menyhárt József, a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártjának vezetője szerint a Smer-SNS-Híd alkotta kormánykoalíciót a gazdasági lobbi tartja össze. Az MKP elnöke úgy látja, hogy nagyon komoly a botrány, de ennek ellenére a koalíció megtartotta az oktatási minisztert, és az is mutatja ennek a kormánynak a morálját, hogy a most kilépő fél nem akarja bedönteni a kormányt, tehát valószínűleg belső egyezséget kötöttek.

A koalíciós pártok pénteken újabb tárgyalási fordulót tartanak.