eur:
394.33
usd:
371.42
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Német külügyminiszter: újra válságos lehet a menekülthelyzet

Német külügyminiszter: újra válságos lehet a menekülthelyzet

Az ugandai látogatáson tartózkodó német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ha az Európai Unió nem talál mielőbb megoldást a menekültek elosztására, akkor a két évvel ezelőttihez hasonló válsághelyzet alakulhat ki. Sigmar Gabriel szerint, ha az EU továbbra is halogatja a kérdés rendezését, Olaszország határainak megnyitására kényszerül, mert túl sok menekült lesz a területén.

Sigmar Gabriel idén már negyedik alkalommal látogat Afrikába és minden esetben a menekültkérdés áll tárgyalásainak középpontjában. Ezúttal Ugandában felkeresett egy menekülttábort, ahová Dél-Szudánból és az ugyancsak szomszédos Kongóból tömegesen érkeznek polgárháborús áldozatok.

A német külügyminiszter elismeréssel nyilatkozott arról, hogy Ugandában miként biztosítanak átmeneti otthont az immár több, mint egymillió menekült számára és bejelentette, hogy a berlini kormány a jövőben nagyobb összeggel fog hozzájárulni a közép-afrikai ország rendkívüli kiadásainak fedezéséhez.

Sigmar Gabriel megszégyenítőnek nevezte, hogy egyes uniós tagállamok elzárkóznak még néhány ezer migráns befogadása elől is, majd hangoztatta, hogy ha az Európai Unió nem hoz gyors intézkedést a területén tartózkodó menekültek méltányos elosztása révén a kérdés átfogó rendezése érdekében, akkor a római kormány a határok megnyitására kényszerül és a 2015-ben kialakult válsághoz hasonló helyzet áll elő.

Két évvel ezelőtt ugyanis közel egymillió menekült érkezett Németországba. A külügyminiszter a szeptember végén esedékes németországi választásokra utalva úgy vélte, a menekültkérdést is a kampány részévé kell tenni és hangsúlyozta, hogy eddig csak a kereszténypárti kancellár szociáldemokrata kihívójának, Martin Schulznak volt bátorsága választási programjában a témával részletesen foglalkozni.

Schulz egy interjúban a közelmúltban arról beszélt, hogy Olaszországot összeomlással fenyegeti a Földközi-tengeren át Észak-Afrikából folyamatosan érkező menekültek tömege, és így könnyen megismétlődhet a két évvel ezelőtti válsághelyzet. Tény, hogy az év eleje óta közel százezer migráns érkezett tengeri úton olasz földre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×