Bejött a német munkaügyi újítás

Infostart
2017. augusztus 7. 11:05
A menekültkérdés megoldásában – közvetve – jelenthet segítséget, hogy a német munkaügyi hivatal kirendeltségeket létesít azokban országokban, amelyeket polgáraik gazdasági okokból hagynak el. A Koszovó, Szerbia, valamint Albánia fővárosában nyílt központ ingyenesen tájékoztatást ad a német álláslehetőségekről és segít a munkavállalással kapcsolatos teendők intézésében is.

2014 őszén a német törvényhozás biztonságos térségnek nyilvánította a Balkán három országát: Koszovót, Szerbiát és Albániát. Ennek értelmében az onnan érkezettek számára végleg füstbe ment a remény a menedékjog megszerzésére és nem maradt más hátra, mint elhagyni Németországot.

Mintegy ellenszolgáltatásként a német munkaügyi hivatal kirendeltséget létesített Pristinában, Belgrádban, valamint Tiranában, hogy folyamatosan tájékoztassa az érdeklődőket a németországi álláslehetőségekről.

A kezdeményezést siker koronázta, ugyanis nemcsak a Balkán három országának németül, de legalább angolul jól beszélő munkakeresői fordulnak felvilágosításért egyre nagyobb számban a helyi dolgozókat foglalkoztató a kirendeltségekhez, hanem a mind nagyobb szakemberhiánnyal küzdő német ipar megbízottai is.

Az elmúlt évek során 40 ezer koszovói, szerb és albán állampolgár érkezett szabályos munkavállalási és letelepedési engedéllyel Németországba. A sikeren felbuzdulva a közelmúltban Tunézia fővárosában is kirendeltséget nyitott a német munkaügyi hivatal.

Ez szintén kapcsolatban áll a német törvényhozás azon döntésével, hogy – Líbia kivételével - a Földközi-tenger partján lévő országokat szintén biztonságos térségnek nyilvánította. Így a marokkóiak sem kaphatnak menedékjogot Németországban, ezért hamarosan Rabatban is lesz hova fordulniuk azoknak, akik németországi elhelyezkedési lehetőségek iránt érdeklődnek.

A Líbia felől a Földközi-tengeren át embercsempészek közvetítésével érkező afrikaiak jelentős hányada Ghánából, Szenegálból és Nigériából indul útnak Európa felé, ezért Berlinben tervbe vették munkaügyi központ létesítését Accrában, Dakarban valamint Abudzsában is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bejött a német munkaügyi újítás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást