"Megtorlás": lekapcsolták a civilek hajóját

Infostart
2017. augusztus 4. 14:35
A berlini külügyminisztérium kapcsolatba lépett Rómával a Földközi-tengeren, Lampedusa közelében az olasz parti őrség által lefoglalt német segélyszervezet Juventa nevű hajója ügyében. Az olasz hatóságok azzal gyanúsítják a segélyszervezetet, hogy közvetve együttműködött a líbiai embercsempészekkel és migránsoknak segítetett az Európai Unióba történő illegális belépésre.

A német Jugend Rettet nevű segélyszervezet Juventa nevű hajóját a líbiai partokhoz közel fekvő olasz sziget, Lampedusa közelében tartóztatta fel a parti őrség, majd az illetékes olasz ügyészség rendelete alapján le is foglalta.

A vád szerint megállapítást nyert, hogy a Juventa legénysége kapcsolatban állt líbiai embercsempészekkel és számos esetben fedélzetére vett majd olasz földön partra tett afrikai migránsokat. A Jugend Rettet egyike azoknak a nem kormányzati szervezeteknek, amelyek mentőhajókkal igyekeznek a Földközi-tengeren bajbajutott migránsok segítségére sietni.

Miután a közelmúltban felmerült a gyanú, hogy ezek a szervezetek együttműködnek azokkal a líbiai embercsempészekkel, akik busás összegekért hajlandók afrikaiak vízi úton történő átszállítására Európába, a római kormány magatartási kódexet dolgozott ki, amelynek aláírói kötelezik magukat az Európai Unió idevágó szabályainak betartására.

A Jugend Rettet azonban nem írta alá ezt a kódexet, ezért a német kommentárok egy része mintegy olasz megtorlást emleget, és megszégyenítőnek nevezi, hogy a jómódú Európa ölbe tett kézzel nézi, amint Líbiából indult menekülök százai fulladnak a tengerbe.

A Jugend Rettet szóvivője hangsúlyozta, hogy a Juventa hajóval csupán embermentő akciókat hajtottak végre. A 2015-ben Berlinben zömében egyetemisták által alapított segélyszervezet az eredetileg halászati célra használt hajót magánszemélyektől kapott közel félmillió euróból 220 személy felvételére alkalmas hajóvá építette át és csupán a múlt évben több mint hat és fél ezer Líbiából indult migránst tett partra Olaszországban.

A múlt hónapban a német belügyminiszter közölte, hogy az év eleje óta több, mint 93 ezer személy érkezett Líbia felől Olaszországba. A belügyminiszter megbízható forrásokra hivatkozva utalva elmondta, hogy a meglehetősen veszélyes vízi utat szinte kizárólag azok élig túl és jutnak el Európába, akik kellőképpen megfizetik az embercsempészeket.

Thomas de Maiziere szerint ebben a tarthatatlan állapotban igencsak kétes szerepet játszanak a civil szervezetek, mert a tengeri átkelés kizárólag anyagi kérdéssé vált. A belügyminiszter rámutatott arra is, hogy a migránsok között alig akad olyan, akit a szíriai vagy az iraki polgárháború kényszerített menekülésre; a legtöbben ugyanis gazdasági okokból, Afrikából indulnak útnak Európa felé.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lekapcsolták a civilek hajóját
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást