eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla

Titkos alkut köt Brüsszel és Pozsony?

Titkos egyezség van kialakulóban Brüsszel és Pozsony között – állítja a Politico. Noha Robert Fico szlovák miniszterelnök azt hangoztatja, a migránsok befogadásával kapcsolatos álláspontja nem változott, és továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, a Politico című lap viszont a kormányfő és Jean Claude-Jucker, az Európai Bizottság elnöke múlt heti találkozóját követően azt állítja, titkos egyezség van születőben Pozsony és Brüsszel között. A szlovák kormányhivatal tagadja az információkat.

A Politico hírportál emlékeztet, hogy Robert Fico nem népszerű az európai szociáldemokraták körében a menekültekkel kapcsolatos kemény retorikája miatt. A honlap megjegyzi, hogy Szlovákia a Visegrádi Négyek egyetlen olyan országa, amely ellen nem folyik jogi eljárás Brüsszel részéről a menedékkérők elutasítása miatt.

A kormányfő tegnap azt közölte, Pozsony továbbra is elutasítja a migránsok újraelosztását célzó uniós kvótákat, de befogad hatvan menekültet olaszországi és görögországi központokból. A belügyminisztérium pontosítása szerint nincs szó új elhelyezésről, csupán a 2015-ben tett vállalás teljesítéséről, amely szerint Szlovákia eddig öt – egyenként tíz személyre szóló – úgynevezett befogadási ajánlatot küldött Görögországnak, egyet pedig Olaszországnak. Fico ennek kapcsán kijelentette, mindez semmit sem változtat a migránskvótákkal kapcsolatos álláspontján, azokat továbbra is határozottan elutasítja.

A Politico úgy vélekedik, Fico az egyetlen, akiben Jean-Claude Juncker partnerre találhat a Visegrádi Négyek vezetői közül. A portál szerint Szlovákia érett módon teljesítette feladatát az unió elnökeként, Lengyelország és Magyarország eltérnek az uniós állásponttól, Csehország pedig választások előtt áll, és a legnagyobb esélye a győzelemre Andrej Babiš euroszkeptikus liberális politikusnak van.

A Politico azt gondolja, egyezség van születőben az Európai Unió és Robert Fico között. „Fico egyetért a menekültkérdéshez kapcsolódó kompromisszummal, amiért cserébe az Európai Unió Közép-Európa első emberévé teszi őt” – állítja forrásaira hivatkozva a portál. Hozzáteszi, az ilyen jellegű támogatás a jelenlegi szlovákiai helyzetet tekintve jól jönne. A szlovák kormányfő fasisztákkal áll szemben a parlamentben, emellett a belügyminiszter korrupciós ügyei miatt állandó nyomás nehezedik rá az ellenzék részéről.

A szlovák kormányhivatal határozottan tagadja az információkat, és azt állítja, hogy nem fog változni a kormányfő kvótákhoz való hozzáállása. „A Politico dezinformációkat terjeszt. A kormányfő világosan elmondta, sosem változtatjuk meg véleményünket a kvótákra vonatkozóan” – reagált Robert Fico szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×