Nem elég gyors a migránsok távozása Németországból

Infostart
2017. július 21. 17:11
Németországban egyre nő azoknak a száma, akik nem kaptak menedékjogot és fellebbezési kérelmüket is elutasították a hatóságok. Ez fordított arányban áll azok számával, akik valóban távoznak, holott a kancellár több beszédében is nemzeti erőfeszítést emlegetett a jogtalanul német földön tartózkodók kitoloncolásával kapcsolatban. Az anyagi ösztönzés alapján távozók csoportja is egyre zsugorodik.

Ez év folyamán már közel negyedmillióra emelkedett azoknak a migránsoknak a száma, akiket a német hatóságok az ország elhagyására szólítottak fel. Mégis a múlt hónap végéig összesen 12.500-an távoztak Németországból, holott a kancellár az elutasított menedékkérők kitoloncolásának felgyorsítására ismételten nemzeti erőfeszítést sürgetett.

Tény azonban az is, hogy polgárjogi csoportok a repülőterek közelében nem egyszer akadályozni igyekeztek afgánok rendőri kísérettel történő hazajuttatását. Ugyanígy csökkent azoknak a száma is, akik pénzügyi segély elfogadásával, önként hagyták el Németországot.

Markus Ulbig, Szászország tartományi belügyminisztere a tévének adott nyilatkozatában az eddig érvényes intézkedések további szigorítását szorgalmazta és példaként a távozásra felszólított migránsok anyagi támogatásának lefaragását említette.

Beszélt azonban arról is, hogy a kitoloncolás nem csupán a migránsoktól függ, hanem szülőhazájuktól is, mert sok esetben ezek az országok elzárkóznak elmenekült állampolgáraik visszafogadásától.

Markus Ulbig ezen a téren sikeresnek nevezte a balkáni országokkal folytatott tárgyalásokat, csakúgy, mint a Marokkóval történt megállapodást. Az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű elemzőközpont vezetője ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy nemcsak a berlini kormány képtelen az elutasított menedékkérők nagyszabású hazajuttatására, hanem Párizs, Róma sőt Stockholm is hasonló problémákkal küzd.

Gerald Knaus rámutatott arra is, hogy a Földközi Tengeren át a legtöbben Nigériából érkeznek Olaszországba, azonban Nigéria egyszerűen megtagadja állampolgárainak visszafogadását.