eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Németországban élő törökök fele nem dolgozik

A Németországban élő törökök fele nem dolgozik

Közel 3 és fél millióra teszik a németországi törökök létszámát, akiknek csaknem 50 százaléka nem áll hivatalos munkaviszonyban – mutatta ki az Európai Unió statisztikai hivatala.

Törökország munkaképes lakosságának 43 százaléka – tehát a 15 és 64 év közötti nők és férfiak csaknem fele – nem rendelkezik szakmával, és munkanélküliként sincs bejegyezve.

Az Eurostat adatai szerint ez az arány a Németországban letelepedett törökök esetében még ennél is magasabb, ugyanis

közel minden második aktív korban lévő török nem áll hivatalos munkaviszonyban.

A felmérés szerint ez semmiképpen sem magyarázható az esetleges érdektelenséggel, vagy lustasággal, hanem részben az elsöprő többségben mohamedán vallású törökök konzervatív beállítottságával, amelyből egyenesen következik, hogy a nők feladata a gyereknevelés és férjük igényeinek kielégítése.

Amíg a német nők kétharmada rendelkezik állandó munkahellyel, a török asszonyok alig 30 százaléka vállal állást,

viszont – mint ahogy az Eurostat tanulmányából kitűnik – körükben lényegesen magasabb a szülések aránya.

A férfiak esetében a kenyérkeresést illetően fontos szerepet játszik a feketemunka, amely után ugyan nem fizetnek egy fillér adót sem, de társadalombiztosítási járulékot sem, így nyugdíjra sem számíthatnak.

A Németországban élő törökök fele nem dolgozik

Mivel pedig hivatalos jövedelmük nincs, a legalacsonyabb betegbiztosítási járulékot fizetik, amely azonban kiterjed népes családjuk valamennyi tagjára. Ez a beállítottság összefügg a Törökországban igencsak magas arányú árnyékgazdasággal.

A linzi egyetem idevonatkozó tanulmányából kitűnik, hogy

Törökország nemzeti össztermelésének csaknem egyharmadát az árnyékgazdaság teszi ki,

még az Európai Unió tagállamaiban az átlag 10 százalék.

A felmérést vezető Friedrich Schneider gazdasági szakértő kifejtette: ez a viszonylag magas uniós arány főleg abból fakad, hogy Olasz- és Görögországban is elterjedt a feketemunka, míg az Alpoktól északra fekvő EU-tagállamokban az árnyékgazdaság aránya erősen elmarad a 10 százalék mögött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×