eur:
394.65
usd:
369.73
bux:
65705.08
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett

Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett

12 óra alatt 66 millió fát ültettek el önkéntesek Indiában. A lépés összefügg az ország két éve, Párizsban tett vállalásával, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében 5 millió hektárral növeli erdői területét.

Másfél millió ember vett részt Indiában a hatalmas ország legnagyobb erdőtelepítési programjában. Az aktivisták fél nap alatt 66 millió facsemetét ültettek el, a Madhja Prades államon áthaladó Narmada folyó partján.

Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett

Más országokhoz hasonlóan India is aláírta a párizsi nemzetközi klímaegyezményt 2015-ben. Ezt annak ellenére megtette – és annak ellenére tartja továbbra is magát az alkuhoz – hogy indiai politikusok szerint az egyezmény túlságosan szigorú és igazságtalan feltételeket támaszt egy olyan országgal szemben, amely történelme során nem volt azok között, akik üvegházi gázkibocsátásukkal elősegítették az éghajlatváltozást.

A párizsi alku részeként India vállalta, hogy ötmillió hektárral növeli erdői területét 2030-ig.

Madhja Prades szövetségi állam lakói most megdöntötték egy másik állam, Uttar Prades tavalyi rekordját, ahol a mostani 66 millióval szemben 50 millió fát telepítettek tavaly egy nap alatt.

A Guiness Rekordok Könyve képviselői is a helyszínen tartózkodtak, és valószínűleg a következő hetekben megerősítik, hogy új rekord született.

Az állam miniszterelnöke, Sivraj Szingh Csuhan „történelmi napnak” nevezte a vasárnapi fatelepítést.

Az önkéntesek között egyaránt voltak gyerekek és idősek, akik reggel 7 órától egészen este hétig ültették a fákat.

Nettó értékben India a világ harmadik legnagyobb üvegházi gázkibocsájtója, bár lakossága 1 milliárd fő, így az egy főre jutó kibocsájtásban a tizedik helyen áll.

Júniusban, azt követően, hogy Donald Trump elnök kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi egyezményből, Narendra Modi indiai miniszterelnök megerősítette, hogy országa továbbra is elkötelezett marad a párizsi alku mellett.

„A környezet és az anyabolygó védelme hitbeli kérdés”

- fogalmazott Emannuel Macron francial elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×