eur:
393.76
usd:
369.65
bux:
65791.3
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nincs megnyugvás Nyemcov meggyilkolása ügyében, hiába a döntés

Nincs megnyugvás Nyemcov meggyilkolása ügyében, hiába a döntés

Borisz Nyemcov ellenzéki orosz politikust egy öttagú csecsen banda ölte meg – így döntött egy orosz bíróság. A Putyin elnököt élesen bíráló politikus családja ugyanakkor attól tart, hogy soha nem derül ki, kik rendelték meg a gyilkosságot.

Egy moszkvai bíróság szerint egy csecsen kommandós, Zaur Dadajev lőtte agyon 2015-ben a Kreml közelében Borisz Nyemcov orosz ellenzéki pártvezért. Négy további elítélt a bíróság szerint bűnrészes volt és összesen 250 ezer dollárt ígértek nekik a gyilkosságért.

A most elítélt férfiak végig tagadták a vádakat. A rendőrség közben még mindig keres egy hatodik csecsen férfit.

Nyemcov családjának ügyvédei szerint a hatóságok eltúlozzák az érintett férfi szerepét és a gyilkosság megrendelői valójában magas rangú személyek.

A politikus Borisz Jelcin elnöksége idején, a 90-es években volt első miniszterelnök-helyettes és később Vlagyimir Putyin elnök egyik legharcosabb bírálójává vált.

2015 februárjában barátnőjével tartott hazafelé egy étteremből, amikor Moszkva központjában, egy hídon lelőtték.

A BBC emlékeztet rá, hogy aznap egy liberális beállítottságú rádióadóban egy nagygyűlésre hívta a hallgatókat.

Nincs megnyugvás Nyemcov meggyilkolása ügyében, hiába a döntés

Halála idején Nyemcov egy Oroszország állítólagos ukrajnai szerepéről szóló jelentésen dolgozott. Az általa támadott Putyin elnök „gonosz és cinikus” tettnek minősítette meggyilkolását és azt ígérte, hogy felelősségre vonja az elkövetőket.

Tudósítók ugyanakkor úgy kommentálták a mostani hírt, hogy az országban gyakran állítanak bíróság elé bérgyilkosokat, de azt nem derítik ki, hogy kik rendelték meg a gyilkosságokat.

Nyemcov családjának jogászai szerint a szál magas rangú és Putyinhoz hű csecsen politikusokhoz vezet.

A moszkvai bíróságon az esküdtek 12 órán át vitatkoztak, de később az összes vádlottat bűnösnek mondták ki, annak ellenére, hogy az egyik férfi esetében felmerült a bizonyíték hiánya és családja a felmentésére számított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×