Rózsás jövő előtt állnak a szlovákok

Infostart
2017. június 19. 17:07
Jókora izmosodást jósol Szlovákia gazdaságának a pozsonyi pénzügyminisztérium friss makrogazdasági prognózisa. Idén 3,3, jövőre 4,2, 2019-ben már 4,4 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter szerint ezzel

a Visegrádi 4-ek tagországai közül Szlovákia teljesít majd a legjobban.

Elmondása szerint mindez az autóiparnak, azon belül is a jövő év végén beruházásával elkészülő Jaguar Land Rovernek, illetve a 2018-ban gyártási kapacitásait ismét növelő Volkswagennek köszönhető.

A pénzügyminiszter szerint

az egészséges növekedés legfőbb oka a háztartások egyre növekvő fogyasztása.

A szaktárca 5 százalékos béremelkedést, rekord-alacsony munkanélküliséget és 40 ezer új munkahely létrejöttét vetíti előre, miközben számításai szerint három éven belül az infláció mértéke is eléri majd a mintegy 2 százalékot.

Juraj Valachy, a Tatra Bank elemzője szerint az 5 százalékos béremelkedés reális lehet.

 „A munkaerőpiaci helyzet valóban azoknak kedvez, akik magasabb bért követelnek maguknak. Egyrészt gazdasági növekedésnek lehetünk szemtanúi, azaz nő a munkaerő iránti kereslet, másrészt azt láthatjuk, hogy a munkaerő-kínálat alacsony, amely az idő előrehaladtával és a társadalom elöregedése folytán még tovább mélyül majd, vagyis a munkavállalók bérviszonyai tekintetében valóban lényeges javulást figyelhetünk meg” – jelentette ki a banki elemző.

 Juraj Valachy ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a gépjárműipar generálta növekedés csupán időleges, fenntartásához pedig reformok, így például a külföldi munkaerő rugalmas behozatala szükséges.

Ezt a véleményt osztja Eduard Heger, az ellenzéki OĽaNO képviselője is, aki a leszakadt régiókban élők munkalehetőség céljából történő országon belüli költözését ösztönözné, hogy azok bátrabban kerekedjenek fel a nagyobb álláskínálattal bíró nyugati országrészbe.

 Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint a szlovák gazdaságnak elsősorban a Nagy-Britannia európai uniós kiválásával járó esetleges kockázatoktól, illetve az olasz bankszektor problémái jelentette lehetséges veszélyektől kell tartania.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rózsás jövő előtt állnak a szlovákok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást