Van, ahol a családok negyedének nem futja nyaralásra

Infostart
2017. június 19. 11:58
Szlovákiában a családok negyede a kedvezőtlen anyagi helyzete miatt még csak kisebb üdülést sem engedhet meg magának idén. Azok között is látványos különbségek vannak, akik nem otthon töltik a vakációt.

A Home Credit áruhitelező és a Stem/Mark piackutató társaság által végzett felmérésből kiderült, hogy tíz szlovákiai család közül hét ma már

elképzelhetetlennek tartja a nyári vakációt kirándulás nélkül.

A lakosság egy része a többnapos kirándulást már évente többször is megengedheti magának, minden negyedik család ugyanakkor a szerény anyagi helyzete miatt egy rövidebb hazai kiruccanásra is képtelen félretenni.

Roman Müller, a Home Credit menedzsere szerint látványos különbségek mutatkoznak azok közt a családok közt is, amelyek megengedhetik maguknak az utazást. A családok ötöde egy személyre számítva évente 200 és 400 euró közötti összeget, a fele nagyjából 600 eurót költhet a nyaralásra. Kétezer eurónyi összeget a megkérdezettek négy százaléka, 4 ezer eurónyit csupán egy százaléka költ évente utazásra. Hitelből csak a lakosság elenyésző hányada finanszírozza a kirándulást, a felmérésben résztvevők 70 százaléka megtakarított pénzből állja a nyaralás költségeit. A többség azt vallja, hogy

ha nincs rá pénze, akkor nem utazik sehová, és inkább otthon marad.

A szlovák átlag 200 és 400 euró közötti költőpénzzel indul útnak, ha több napos kirándulásra megy, a lakosság ötödénél azonban ez az összeg elérheti a 800 eurót is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a belföldi nyaralók számának növekedése az elmúlt időszakban inkább csak a családok anyagi helyzetével magyarázható. A megkérdezettek csaknem háromnegyede vallotta be, hogy ha az anyagi helyzete ezt megengedi, inkább a külföldi, lehetőleg tengerparti nyaralást választja.

Az időtartamot tekintve a tíz napnál hosszabb üdülések a legfelkapottabbak, all inclusive ellátással. Az elszállásolást tekintve a nyaralók nagyjából fele választja a szállodát, a másik fele szívesen tölti az éjszakát apartmanban, bungalóban vagy kempingben. Roman Müller arról is tájékoztatott, hogy a lakosság egyre nagyobb hányada függetleníti magát az utazási irodáktól, mert felismerte, hogy az interneten bármit el tud intézni, jóval kedvezőbb áron, mint ha szervezett utazást rendelne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szlovák családok negyedének nem futja nyaralásra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást